Viaţa pacienţilor botoşăneni, pusă în pericol de lipsa unui heliport amenajat!

Autorităţile judeţene, administrative şi sanitare sunt acum forţate să facă ceva în privinţa posibilităţilor de aterizare a elicopterului SMURD în municipiul Botoşani, pentru preluarea cazurilor medicale.

Este a treia oară când cadrele medicale din sistemul de urgenţă cer ajutor pentru rezolvarea unei probleme cu care se confruntă, şi anume transportul pacienţilor botoşăneni cu elicopterul SMURD, condiţionat de terţi.

În şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, medicul Liliana Mateciuc, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, a atras atenţia în privinţa imposibilităţii transferului pacienţilor botoşăneni în unităţi medicale din alte judeţe, cu elicopterul SMURD, pe timp de noapte. Şi asta deoarece, spune oficialul, aparatul de zbor nu poate ateriza fără asistenţă sau sistem de ghidaj luminos.

"Cazurile grave apar în judeţ atât noaptea cât şi ziua. Ziua beneficiem de ambulanţa aeriană, dar noaptea nu, numărul mic de medici cu care asigurăm asistenţa medicală şi drumurile proaste- ne scutură şi pe noi, persoane sănătoase-, sunt tot atâtea probleme cu care ne confruntăm. Trebuie să facem ceva ca să beneficieze pacienţii. Şi numărul de ambulanţe este mic, din 25 de ambulanţe, şase sunt în service, am anunţat şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă de acest lucru", a susţinut Liliana Mateciuc.

Prefectul Dan Şlincu a solicitat lămuriri, iar medicul urgentist a explicat că un ajutor ar fi prelungirea programului de acces pe aeroportul de la Salcea pentru preluarea pacienţilor de către elicopterul SMURD, dacă amenajarea unui heliport în judeţ este atât de greu. "Aeroportul nu are program între 22:30 şi 5:30 dimineaţa. Am avut caz pe care nu l-am putut trimite cu elicopterul la Iaşi. Având în vedere condiţiile de zbor ale elicopterelor care nu folosesc culoarele avioanelor, mă gândesc că poate se găseşte o posibilitate, nu ştiu cum, dar ceva trebuie să facem", a spus medicul Liliana Mateciuc.

Cu o săptămână înainte, asistentul Cristian Calimandruc de la Serviciul de Ambulanţă atrăgea atenţia parlamentarilor botoşăneni şi autorităţilor judeţene, în şedinţa Comisiei de Dialog Social, în aceeaşi problemă.

"Din cauza solicitărilor foarte multe din ultima perioadă către ambulanța aeriană, noi am vrea să faceți toate demersurile ca județul Botoșani să aibă un loc amenajat unde elicopterul SMURD poate ateriza și pe timp de noapte. Am avut probleme cu aterizarea elicopterului, nu avem un loc bine definit, noi, după cum știți, mergem la aeroportul din Suceava care după o anumită oră, se închide. Și elicopterul nu mai are unde ateriza la Botoșani pe motiv că nu este un spațiu delimitat, cu sistem de iluminare, conform Autorității Aeronautice", a susţinut Cristian Calimandruc.

Discuţia despre necesitatea unui heliport a apărut şi în noiembrie anul trecut, atunci când şeful UPU- SMURD, medicul Petre Rădăuceanu, cerea ajutor pentru amenajarea a două heliporturi în judeţ.

"Având în vedere că fac parte dintr-un sistem medical de urgență aș dori să propun dacă putem înființa în municipiul Botoșani și în municipiul Dorohoi două heliporturi deoarece numărul de urgențe medicale, după cum bine știți, a crescut, iar cu cât pacientul ajunge mai repede într-un centru universitar cu atât șansele cresc. Au fost câteva probleme, din cauza vremii nu au putut ateriza tot timpul la ACR sau în weekend când este târgul auto, și la unitatea militară din cauza terenului moale au fost probleme. De aceea vă rog să analizați această propunere. Ca sursă de finanțare nu știu dacă nu putem accesa și anumite fonduri europene postaderare", le spunea medicul Petre Rădăuceanu colegilor săi din Consiliul Judeţean.

Elicopterul SMURD a aterizat o bună perioadă de timp pe poligonul ACR din municipiul Botoşani însă, din cauza nemulţumirilor vecinilor, a fost nevoie de mutarea locului de aterizare în curtea Unităţii Militare 01189 din strada Petru Rareş. La Dorohoi, elicopterul aterizează pe stadionul din municipiu.

 

Spune-ne opinia ta