Vaccinul Johnson & Johnson protejează împotriva variantei Delta - PRIMUL studiu clinic. Ce spun cercetătorii despre doza de rapel

Date despre eficiența vaccinului Johnson & Johnson Date despre eficiența vaccinului Johnson & Johnson

Un nou studiu aduce vești bune pentru persoanele care s-au vaccinat cu serul Johnson & Johnson. Vaccinul, care se administrează într-o singură doză, asigură o protecție ridicată împotriva formelor severe și a deceselor cauzate de varianta Delta a coronavirusului, depistată prima oară în India.

Studiul, făcut în Africa de Sud, este primul efectuat în lumea reală care vizează eficacitatea vaccinului împotriva variantei Delta, care este mult mai contagioasă decât celelalte tulpini, fiind dominantă în prezent în Europa.

Cercetările au fost făcute în perioada februarie - mai 2021.

La studiu, numit Sisonke, au participat aproape 500.000 de lucrători din domeniul sănătății, care prezintă un risc crescut la Covid-19. Rezultatele au arătat că vaccinul are o eficacitate de până la 95% împotriva decesului și de până la 71% împotriva spitalizării.

”Credem că acest vaccin face ceea ce a fost conceput să facă, respectiv să oprească oamenii din a ajunge la spital și să îi oprească din a ajunge la ATI și să moară”, a spus dr. Linda-Gail Bekker, co-lider al studiului și director al Desmond Tutu H.I.V. Centre la Universitatea din Cape Town.

Mai mult, rezultatele arată că persoanele care au primit o doză de vaccin Johnson & Johnson nu au nevoie de rapel.

Când infecțiile au apărut la voluntarii vaccinați, au produs simptome ușoare în 96% din cazuri și au dus la boli severe sau la moarte în mai puțin de 0,05%, se mai arată în concluzii.

Cercetătorii sud-africani au înregistrat două cazuri de tulburare rară de coagulare asociată cu vaccinul Johnson & Johnson în cadrul studiului. Ambii participanți s-au vindecat complet.

”Este vorba despre un studiu de eficacitate în lumea reală într-unul dintre cele mai provocatoare medii epidemiologice. Aceasta este o veste foarte bună pentru lupta împotriva pandemiei globale de Covid-19”, a spus și dr. Dan Barouch, un virolog de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston, care a condus unele cercetări pentru J & J , dar nu a fost implicat în studiul citat. 

Africa de Sud a aprobat vaccinul Johnson & Johnson în aprilie. În ultimele săptămâni, varianta Delta a devenit dominantă și în această țară. Până în prezent, peste 8 milioane de sud-africani au primit vaccinul Johnson & Johnson sau cel puțin o doză de vaccin Pfizer.

Rezultatele studiului, prezentate de The New York Times, au fost anunțate vineri de ministrul Sănătății din Africa de Sud, nefiind încă evaluate de colegi sau publicate într-o revistă științifică.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Nesimțire fără margini la stat: Primă de 100.000 de euro la pensionare pentru un director!

astăzi, 09:00

Prima de pensionare a unui director de la Romsilva este echivalentul a 100.000 de euro, transmite ministrul Mediului, Mircea Fechet. Fechet a atras atenția și asupra bonusurilor ur...

”Progrese decisive” pentru Barajul de la Vârfu Câmpului, la Ministerul Mediului! (Foto)

astăzi, 08:50

Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, a participat la o întâlnire la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, întâlnire care a avut pe agendă un pu...

Deplasări de tehnică militară şi personal pe teritoriul României pentru participarea la un exerciţiu – Ordin și la Botoșani

astăzi, 08:24

Principalele rute de deplasare vor fi Nădlac – Cincu – Smîrdan şi Negru Vodă – Constanţa – Smîrdan. ”În vederea participării la exerciţiul mult...