Vaccinul antigripal și testele pentru glicemie vor putea fi făcute și în farmacii, contra-cost

Vaccinul antigripal și testele pentru glicemie vor putea fi făcute și în farmacii, prevede un ordin al ministrului Sănătății, care mai precizează însă și că acestea vor fi efectuate contra-cost.

Conform purtătorului de cuvânt al Colegiului Farmaciştilor din România, Anca Crupariu, în perioada imediat următoare urmează ca pentru fiecare din serviciile din farmacie să se elibereze un ghiduri de practică farmaceutică. Scopul este ca fiecare farmacie care va presta aceste servicii să o facă într-un cadru legal, standardizat, armonizat, relatează evz.ro.

„Poate că unele servicii se prestau deja în farmacie, dar nu exista cadrul legal. Vor fi cursuri de instruire, care vor dura de la câteva zile, la câteva săptămâni” a declarat la Digi 24, Anca Crupariu.

În primă etapă ar urma să fie aprobate ghiduri pentru trei servicii farmaceutice, a spus Crupariu.

„Sperăm ca cele legate de monitorizarea pacienților cu poli-medicație, care presupun și o legătură cu medicul specialist sau de familie. Dorim foarte mult gestionarea pacientului cronic, hipertensiv, diabetic, cu afecțiuni pulmonare”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Colegiului Farmaciştilor.

Specialiștii in epidemiologie se așteaptă ca gripa și COVID-19 să se răspândească în același timp în aceasta iarna. Astfel, administrarea vaccinului antigripal este cu atât mai importantă în acest sezon gripal 2021-2022, întrucât protejează  populația fașă de aceste virusuri periculoase.

Gripa nu este o răceala obișnuită. Debutează de cele mai multe ori brusc, cu febra înalta, însoțita de frisoane, stare generala extrem de proastă, cefalee, tuse, dureri musculare, simptomatologie care se instalează foarte rapid. Sigur ca multe dintre semnele și simptomele gripei se regăsesc și în cazul infecției cu noul coronavirus, dar, în ceea ce privește copiii, gripa este o boala cu potential agravant mult mai mare.

În România, pentru sezonul gripal 2021-2022, este disponibil numai vaccinul cu 4 valențe (cel cu 3 valențe utilizat în sezonul gripal anterior a fost updatat la recomandarea OMS), sub forma injectabilă (virus inactivat) sau sub formă de spray intranazal (virus viu atenuat), pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, mai relatează sursa citată.

Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) a salutat la rândul său decizia Ministerului Sănătății de a aproba proiectul care pevede extinderea serviciilor farmaceutice în farmaciile din România.  

Proiectul are un beneficiu major pentru pacienți, prin întărirea rolului și contribuției farmacistului și farmaciei în comunitate și în cadrul sistemului de sănătate, susține și această asociație a distribuitorilor de meddicamente.

Printre serviciile noi, care se vor implementa în farmacii pot fi enumerate: gestionarea pacientului cronic (hipertensiv, diabetic, cu afecțiuni pulmonare sau cu dislipidemie) și a celui aflat sub tratament cu anticoagulante orale, serviciul de evaluare și monitorizare a pacientului cu polimedicație, serviciul de screening în scop diagnostic în farmacie (testare rapidă), serviciul de vaccinare antigripală în farmacie, serviciul de educație privind sănătatea alimentației, măsurarea unor parametri biologici și a funcțiilor vitale (precum glicemie, tensiune arterială, colesterol, saturație de oxigen) sau serviciul de consiliere privind contracepția de urgență cu administrare orală.

 

Spune-ne opinia ta