Vaccinare anti-COVID la medicul de familie. Care sunt cabinetele și când se pot prezenta doritorii

40 de medici de familie se vor implica activ în cea de a treia etapă a campaniei naționale de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, conform datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP). Doi dintre aceștia au cabinete în municipiul Botoșani, iar ceilalți 38 profesează în zone rurale din județ. Instituția Prefectului a transmis, vineri, care sunt locațiile și când începe activitatea propriu-zisă.

Potrivit unui comunicat emis de Prefectură, în municipiul Botoșani, vaccinare anti-COVID vor efectua medicii din cabinetele localizate pe strada Primăverii (nr. 8),  Calea Națională (nr. 133), strada Împărat Traian (nr. 42) și pe Aleea Eliberării (nr. 3).

În județ, vor fi câte un medic în orașele Dorohoi, Darabani, Săveni şi Ştefăneşti, precum şi în comunele Lozna, Băluşeni, Corni, Unţeni, Copălău, Călăraşi, Suharău, Cordăreni, Hilişeu Horia, Ibăneşti, Hăneşti, Nicşeni, Corlăteni, Mitoc, Dersca, Vlăsineşti, Răchiţi şi Santa Mare.

Sunt şi unele comune în care, conform datelor DSP, vor fi activi câte doi medici de familie, respectiv Frumuşica, Mihai Eminescu, Albeşti, Vlădeni, Tudora, Durneşti şi Rădăuţi-Prut.

Instituția Prefectului transmite că medicii de familie din judeţ vor începe să vaccineze în cabinetele proprii cel mai probabil în luna mai. Până atunci, se va creşte capacitatea de vaccinare prin înfiinţarea unui centru mobil, care ar putea fi operaţional în jurul datei de 20 aprilie. Destinat pentru botoşănenii din mediul rural, acesta va folosi serul Johnson&Johnson  pentru că se administrează într-o singură doză şi presupune condiţii mai facile de păstrare.

„Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunţat şi modificări în ceea ce priveşte notificarea persoanelor de pe listele de aşteptare, aceasta urmând să se facă nu de 3 ori, ci o singură dată, iar cele care nu confirmă programarea în 24 de ore se vor putea înscrie din nou pe lista de aşteptare. În acelaşi timp se doreşte ca, de mâine, să se afişeze în platforma de programare capacitatea zilnică de vaccinare în fiecare centru, precum şi, dacă este cazul, numărul persoanelor înscrise în faţa celui programat, astfel încât şi botoşănenii interesaţi să poată estima un interval de aşteptate până la vaccin”, explică prefectul județului, Dan Nechifor.  

Pacienții care se prezintă în cabinete medicale private pentru a se imuniza, nu sunt nevoiți să se înscrie în platformă, formalitățile de registratură fiind efectuate de către specialiștii implicați.

„Ei vor vaccina cu ser AstraZeneca sau Johnson, care au condiții mai puțin sensibile de păstrare, sunt mai puțin pretențioase”, a precizat medicul Monica Adăscăliței, managerul DSP.

În județul Botoșani profesează 166 de medici de familie, dintre care aproximativ jumătate au cabinete deschise în orașe. Numărul celor care se implică în campania de vaccinare reprezintă, prin urmare, 24% din total.

În baza unui contract încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate, un medic de familie va încasa 100 de lei pe oră în timpul dedicat vaccinării, dar vor fi plătiți și pentru informarea pacienților, programarea lor pe platforma de vaccinare, monitorizarea, raportarea și tratarea eventualelor reacții adverse, servicii din urmă remunerate cu sume între 30 și 50 de lei per pacient.

 

Spune-ne opinia ta