Vaccin aproape expirat, distribuit gratis pentru a nu fi aruncat la gunoi!

"Studii" fictive, sondaje mincinoase sau sănătate vândută pe bani mulţi? Totul este posibil, motivul fiind unul singur: vaccinul contra HPV expira in octombrie, iar Ministerul este dispus să îl ofere în regim de urgenţă inclusiv la femeile tinere, chiar dacă nu există garanţia ca acesta este benefic sau că nu are efecte adverse.

În toamna anului 2008, Ministerul Sănătăţii cumpăra 330.000 de fiole de vaccin contra HPV (cancer de col uterin) de la două firme străine. Îndeajuns cât să fie vaccinate toate elevele de clasa a patra.

Părinţii s-au arătat reticenţi, iar 300.000 de doze au rămas nefolosite. Campaniile următoare s-au dovedit a fi, de asemenea, fără rezultat.

Vaccinul contra cancerului de col uterin expiră în octombrie. Ministerul Sănătăţii îl dă acum gratis şi femeilor care n-au nevoie de el, scrie Adevarul. Ministerul Sănătăţii a decis că şi femeile trecute de prima tinereţe pot să-şi facă vaccinul anti-HPV, deşi ginecologii susţin că imunizarea nu mai este la fel de eficientă după 24 de ani.

Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii (MS) a decis, săptămâna trecută, extinderea la toate categoriile de vârstă a vaccinării gratuite împotriva virusului papilloma uman (HPV), responsabil de apariţia cancerului de col uterin.

Deşi, la lansarea vaccinării anti-HPV în România, autorităţile sanitare vorbeau despre eficienţa sa la vârsta de 12-14 ani, acum acestea susţin că şi femeile de peste 24 de ani se pot vaccina gratuit, "dar numai la recomandarea medicului ginecolog", şi fără să fixeze o limită maximă de vârstă.

Decizia survine după ce, vreme de doi ani, ministerul a eşuat în demersul de imunizare a fetiţelor de 12-14 ani, vârstă recomandată a fi optimă de specialişti şi de producătorii vaccinului.

Însă pentru vaccinurile contractate în 2008, şi care de atunci zac neutilizate la direcţiile judeţene de sănătate publică, se apropie termenul de expirare, care este octombrie 2010.

Pripeala ministerului de a consuma acum vaccinul cu femeile de orice vârstă reiese şi din modul în care a fost luată decizia, despre care MS a spus că a survenit "în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii comisiilor de specialitate de medicină de familie şi obste­trică-ginecologie".

Numai că membrii primei comisii ne-au spus că nu au fost solicitaţi pentru această discuţie, iar cea de-a doua ştia de cu totul altă decizie:

"Noi ne-am strâns prin decembrie la minister ca să prelungim vaccinarea până la vârsta de 24 de ani. Acum aud că au extins-o şi peste. Eu recomand vaccinarea, dar perioada de 12-14 ani rămâne de maximă eficienţă, pe urmă efectul scade cu vârsta. Dar, decât să arunce vaccinul, mai bine să-l dea la toată lumea", a declarat pentru Adevarul Bogdan Marinescu, preşedintele comisiei de obstetrică a MS.

Însă şi alţi specialişti explică inutilitatea vaccinării femeilor trecute de prima tinereţe. Medicul ginecolog Dan Udrea a fost prezent acum doi ani la primele discuţii de informare cu producătorii vaccinurilor anti-hpv.

"Producătorii ne-au spus atunci că după 25 de ani vaccinul nu mai este eficient 100%, iar după 30 de ani putem spune că nu prea îşi mai are rostul. Până atunci ai acumulat deja un număr de parteneri sexuali şi există posibilitatea să fi luat virusul şi să fii deja imunizată", a spus, pentru Adevarul, dr. Udrea.

Ministerul Sănătăţii a contractat în anul 2008 vaccinurile de la doi furnizori, Merck&Co şi GlaxoSmithKline (GSK), care le vând sub denumirile comerciale de Silgard sau Garsasil, respectiv Cervarix.

De la prima companie există studii clinice pe femei până în vârsta de 26 de ani. Cea de-a doua a transmis oficial, scrie Adevarul, că "GSK desfăşoară în prezent studii clinice pentru a determina eficacitatea Cervarix la femeile cu vârsta de peste 25 de ani" şi că va da rezultatele lor imediat ce acestea se vor încheia.

Ministrul Cseke tace

Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, nu a răspuns până acum pe ce bază medicală a decis prelungirea vaccinării pentru femeile de orice vârstă. Răspunsul său se lasă aşteptat, mai ales după ce reprezentanţii comisiilor de specialitate ne-au spus că nu au fost consultaţi în această privinţă.

 
Vezi si 246 de fete s-au vaccinat impotriva cancerului de col uterin
 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...