Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean din Botoșani este supraaglomerată, în această perioadă, iar personalul medical reușește cu greu să facă față sutelor de solicitări zilnice, în condițiile în care spațiul de derulare a activității s-a restrâns pe fondul lucrărilor de modernizare a clădirii. „Este mai ceva ca pe front” , a declarat, marți, coordonatorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței.
Potrivit acesteia, de la începutul lunii iunie, s-au prezentat în vederea acordării de îngrijiri de urgență între 250 și 300 de pacienți pe zi. UPU este supusă unor lucrări de modernizare și extindere în această perioadă, ceea ce afectează desfășurarea actului medical, îngreunează rulajul și mărește timpii de intervenție.
„Este foarte greu în Unitatea de Primiri Urgențe, adresabilitatea este extrem de mare, spațiile sunt așa cum sunt. Colegii au încercat să se adapteze acestor spații. Dar lumea trebuie să înțeleagă că este un spațiu mult mai restrâns, pacienții sunt și pe hol, și în cabinete spațiile sunt mici. Sunt cazuri grave. E foarte greu în perioada asta, e mai ceva ca pe front. Plus faptul că este extrem de cald, nu este acea aerisire care să se facă nici natural, nici prin aer condiționat. Sunt foarte multe non-urgențe. În primul rând pentru pacienți ar fi mai ușor dacă s-ar adresa medicului da familie, unde, fiind mai liber, adresabilitatea este mai ușoară. Pe când în Unitatea de Primiri Urgențe, este posibil să aștepte câteva ore bune. Noi am fost deschiși în ceea ce privește extinderea Unității. Am avut discuții de-a lungul timpului. Dacă nu se continua această extindere, se pierdeau acești bani europeni. Și atunci am fost de acord să continuăm. Sperăm ca și constructorul să-și onoreze promisiunea de a termina cât mai repede lucrarea”, a explicat Adăscăliței, într-o conferință de presă.
Autoritățile au solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) containere speciale, pentru ca o parte dintre cadrele medicale să își desfășoare activitatea într-un spațiu mai permisiv, iar pacienții să fie rulați într-un timp mai redus.
„Deja am discutat cu doctorul Arafat să solicităm niște containere specifice Unității de Primiri Urgențe, pentru a putea să mai degrevăm din spațiul interior. Aceste containere sunt speciale, cu condiții optime pentru pacienți. Vom vorbi împreună cu medicul-șef al UPU și conducerea Spitalului Județean, care va face solicitare către DSU. Avem sprijinul celor de la DSU pentru a primi aceste containere”, a punctat Adăscăliței.
Extinderea şi modernizarea UPU vor fi făcute în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 a cărui valoare totală este de 6,7 milioane de lei.
Modernizarea UPU presupune şi construcţia unei noi clădiri. Aceasta va avea o suprafaţă de 324,6 metri pătraţi şi un regim de înălţime P+1. De asemenea, va fi modernizat Corpul A al UPU, unde se va monta şi o copertină de 240 metri pătraţi. Prin proiect se vor achiziţiona opt echipamente medicale performante.