Compartimentul de Asistență Medicală Comunitară (AMC) din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani mulțumește public UNICEF pentru donații oferite de organizația mondială, constând în echipamente de protecție.
Mai exact, compartimenul primește din partea UNICEF 12.100 de perechi de mănuși, 25.410 măști faciale de protecție.
AMC Botoșani este o rețea de asistență medicală comunitară formată din 125 profesioniști, asistenți medicali comunitari și mediatori sanitari, distribuiți în 74 comunități urbane și rurale.
„Profesioniștii care merg pe teren, la firul ierbii, în sprijinul copiilor dezavantajați și nu numai - asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți și lucrători sociali - au nevoie de protecție pentru a le putea fi alături copiilor vulnerabili și familiilor acestora și în perioada pandemiei de COVID-19”, transmite Monica Adăscăliței, director executiv al DSP Botoșani.
Activitățile concrete derulate de AMC sunt: catagrafia populaţiei generale din colectivitatea locală din punctul de vedere al determinanţilor stării de sănătate; identificarea activă a copiilor, gravidelor, lăuzelor neînscrişi/neînscrise pe listele medicilor de familie şi sprijinirea înscrierii acestora pe listele medicilor de familie; identificarea activă a femeilor de vârstă fertilă vulnerabile din punct de vedere medical, social sau al sărăciei şi informarea acestora despre serviciile de planificare familială şi contraceptive; identificarea copiilor diagnosticaţi cu boli pentru care se ţine o evidenţă specială şi îndrumarea părinților și însoțirea, după caz, la medicul de familie şi/sau serviciile de sănătate de specialitate.
Totodată, compartimentul DSP semnalează medicului de familie problemele - cu privire la copiii, gravidele, lăuzele cu risc din punct de vedere medical, social şi economic; furnizează servicii de sănătate preventive şi de promovare a comportamentelor favorabile sănătăţii copiilor, gravidelor şi lăuzelor, cu precădere celor provenind din familii sau grupuri vulnerabile; furnizează servicii medicale de profilaxie primară, secundară şi terţiară la copiii, gravide, lăuze cu risc din punct de vedere medical, social şi economic; informează, educă şi conştientizează membrii colectivităţii locale cu privire la menţinerea unui stil de viaţă sănătos şi implementează sesiuni de educaţie pentru sănătate de grup.
Potrivit conducerii DSP Botoșani, problemele cu care AMC se confruntă în continuare sunt: informare defectuoasă - precară a populației generale și a populației feminine în special, nivel de educație scăzut, contientizarea tardivă, sărăcie, accesul limitat la medicina primară – distanțe mari, calitatea de asigurat și neasigurat, punctual în județ avem 5 comune fără medic de familie titular, sarcini precoce la minore, sarcini nedispensarizate, anomalii congenitale, comorbidități asociate, cauze perinatale, boli ale aparatului respirator, accidente, prematuritate etc.
„Îmbunătățirea stării de sănătate este o prioritate a sănătății publice în general și a sănătății copiilor în special. Ne exprimăm întreaga disponibilitate pentru continuarea în anul 2020 a implementării activităților ce au ca finalitate diminuarea mortalitatii infantile și pentru dezvoltarea unor noi colaborări și proiecte cu UNICEF în România, pentru a răspunde nevoilor copiilor aflați în situații de risc. Vă mulțumim pentru efortul dvs. de a promova drepturile și bunăstarea fiecărui COPIL din întreaga lume”, este mesajul transmis de DSP Botoșani.