Unde se duc banii tăi din contribuția la sănătate și de ce sunt întotdeauna prea puțini?

România e printre fruntași când vine vorba de banii cheltuiți de fiecare cetățean pentru sănătate, în plus față de asigurarea obligatorie plătită statului.

Unde se duc banii tăi din contribuția la sănătate și de ce sunt întotdeauna prea puțini?

Dacă ești unul dintre românii care câștigă salariul mediu pe economie, în 2024 vei plăti peste 1.800 de euro pentru contribuția la asigurările obligatorii de sănătate. Cu aproape 400 de euro mai mult decât plătește statul anual, în medie, pentru un pacient – 1.428 de euro.

Reprezintă cea mai mică alocare pentru Sănătate din Uniunea Europeană. O treime din cât prevede Germania pentru fiecare pacient.

În schimb, România e printre fruntași când vine vorba de banii cheltuiți de fiecare cetățean pentru sănătate, în plus față de asigurarea obligatorie plătită statului.

Așa se explică de ce sistemul de asigurări de sănătate românesc – pe care statul deține monopol și care e alimentat din banii tuturor asiguraților – dă atâtea rateuri:

-așteptări cu lunile pentru un RMN făcut pe banii din asigurare;

-epuizarea fondurilor pentru programele naționale de sănătate cu luni bune înainte de finalul anului;

-lipsa unor medicamente esențiale pentru boli grave precum cancerul;

-condițiile și lipsurile din multe spitale.

De ce nu sunt niciodată bani suficienți pentru Sănătate? Europa Liberă a studiat documente și a vorbit cu specialiști și politicieni pentru a răspunde la aceste întrebări.

Iată concluziile, pe scurt:

Cele șase probleme care ar putea duce la subfinanțarea Sănătății

1. Lipsa de transparență în alocarea fondurilor

2. CNAS deține monopol pe contribuțiile la sănătate. Nu există alte case de stat sau private. Criticii sistemului spun că CNAS nu are concurență, deci nici interes să eficientizeze cheltuirea banilor.

3. Cheltuim cei mai mulți bani din sănătate pe cele mai scumpe servicii - spital și medicamente.

4. O persoană angajată care contribuie la sistemul de sănătate plătește, de fapt, pentru aproape trei.

5. Finanțarea Sănătății este printre cele mai mici din Europa, 6% din PIB, față de 9% media europeană. La jumătate față de Germania și Franța.

6. Avem printre cele mai mici contribuții la Sănătate, ca procent din venitul brut, din Europa - 10%.

Românii finanțează peste 70% din Fondul Național de Sănătate prin asigurările obligatorii

Toți banii plătiți lunar de fiecare asigurat către sistemul asigurărilor sociale de sănătate trebuie să meargă, potrivit legii, la FNUASS (Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate). Ei nu pot fi folosiți în alte scopuri decât pentru sănătate.

Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate este gestionat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Fondurile sunt colectate de Ministerul de Finanțe și apoi alocate CNAS.

Citește un amplu material realizat de Europa Liberă…

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
415

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
426

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
250

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...