Unde se duc banii tăi din contribuția la sănătate și de ce sunt întotdeauna prea puțini?

România e printre fruntași când vine vorba de banii cheltuiți de fiecare cetățean pentru sănătate, în plus față de asigurarea obligatorie plătită statului.

Dacă ești unul dintre românii care câștigă salariul mediu pe economie, în 2024 vei plăti peste 1.800 de euro pentru contribuția la asigurările obligatorii de sănătate. Cu aproape 400 de euro mai mult decât plătește statul anual, în medie, pentru un pacient – 1.428 de euro.

Reprezintă cea mai mică alocare pentru Sănătate din Uniunea Europeană. O treime din cât prevede Germania pentru fiecare pacient.

În schimb, România e printre fruntași când vine vorba de banii cheltuiți de fiecare cetățean pentru sănătate, în plus față de asigurarea obligatorie plătită statului.

Așa se explică de ce sistemul de asigurări de sănătate românesc – pe care statul deține monopol și care e alimentat din banii tuturor asiguraților – dă atâtea rateuri:

-așteptări cu lunile pentru un RMN făcut pe banii din asigurare;

-epuizarea fondurilor pentru programele naționale de sănătate cu luni bune înainte de finalul anului;

-lipsa unor medicamente esențiale pentru boli grave precum cancerul;

-condițiile și lipsurile din multe spitale.

De ce nu sunt niciodată bani suficienți pentru Sănătate? Europa Liberă a studiat documente și a vorbit cu specialiști și politicieni pentru a răspunde la aceste întrebări.

Iată concluziile, pe scurt:

Cele șase probleme care ar putea duce la subfinanțarea Sănătății

1. Lipsa de transparență în alocarea fondurilor

2. CNAS deține monopol pe contribuțiile la sănătate. Nu există alte case de stat sau private. Criticii sistemului spun că CNAS nu are concurență, deci nici interes să eficientizeze cheltuirea banilor.

3. Cheltuim cei mai mulți bani din sănătate pe cele mai scumpe servicii - spital și medicamente.

4. O persoană angajată care contribuie la sistemul de sănătate plătește, de fapt, pentru aproape trei.

5. Finanțarea Sănătății este printre cele mai mici din Europa, 6% din PIB, față de 9% media europeană. La jumătate față de Germania și Franța.

6. Avem printre cele mai mici contribuții la Sănătate, ca procent din venitul brut, din Europa - 10%.

Românii finanțează peste 70% din Fondul Național de Sănătate prin asigurările obligatorii

Toți banii plătiți lunar de fiecare asigurat către sistemul asigurărilor sociale de sănătate trebuie să meargă, potrivit legii, la FNUASS (Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate). Ei nu pot fi folosiți în alte scopuri decât pentru sănătate.

Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate este gestionat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Fondurile sunt colectate de Ministerul de Finanțe și apoi alocate CNAS.

Citește un amplu material realizat de Europa Liberă…

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Armistițiu de Paște - Putin anunță încetarea focului în Ucraina!

Saturday, 19 April 2025

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o scurtă încetare a focului în conflictul cu Ucraina cu ocazia sărbătorilor de Paşte, începând de sâmb...

Polițiștii botoșăneni, mesageri ai bucuriei de Paște pentru copiii din Flămânzi! (Foto)

Saturday, 19 April 2025

Cu prilejul Sărbătorilor Pascale, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani au adus zâmbete pe chipurile mai multor copii din orașul Flămânzi, în ca...

Șeful Casei de Pensii anunță că vin majorări semnificative de pensii, după recalculare: “Aproape o dublare a pensiei”!

Saturday, 19 April 2025

Vești bune pentru milioane de pensionari! Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a anunțat că toate pensiile din România sunt acoperite din buget, iar pentru unii senio...