Crește incidenţa cariilor profunde la copii. Unu din cinci copii are nevoie de tratamente complexe pentru dinţii de lapte. Numărul este în creştere cu 30%, comparativ cu primele şase luni ale anului trecut. Mai mult, o treime dintre copiii care sunt aduși la dentist nu mai pot mânca din cauza disconfortului cauzat de cariile avansate, ceea ce implică deseori o durere greu de suportat, relatează stiri.tvr.ro.
“Dinţii de lapte nu trebuie să cadă sau să fie lăsaţi cariaţi pe principiul “oricum se schimbă”. În activitatea de zi cu zi, statistica se traduce printr-un număr mare de pacienţi care au nevoie de terapii de restaurare în condiţiile în care procesul carios a ajuns deja la camera pulpară. Asta înseamnă tratament și obturație de canal pentru a păstra dintele pe arcadă până în momentul în care acesta cade natural. Așa cum le spun de fiecare dată părinților, aceste intervenții pot fi evitate printr-o igienă orală corespunzătoare și controale periodice, încă de la apariția primilor dinți”, spune pentru sursa citată dr. Cristian Irimia, medic stomatolog.
La fel de adevărat este că numărul solicitărilor pentru tratamente profilactice a crescut. Dacă în urmă cu doi ani, 1 din 10 părinţi solicita un periaj profesional şi sigilări ale șanțurilor și fosetelor, acum numărul s-a dublat.
În România, reţeaua cabinetelor stomatologice şcolare a rămas la nivelul anilor 2000, cu aproximativ 450 de unităţi. Există judeţe în care Institutul Naţional de Statistică menţionează existenţa unui singur cabinet: Botoşani, Tulcea, Giurgiu şi Călăraşi.