Tranziția județului Botoșani de la „Zona roșie” la „Zona Verde”, explicată de directorul DSP: „S-au luat măsuri extreme de dure care nu au fost prea bine înțelese sau acceptate de multe persoane”

„Invitatul de la Știri” din cadrul ediției de luni, 31 august, a fost medicul Monica Adăscăliței, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani. Aceasta  a adus precizări importante cu privire la tranziția județului Botoșani de la „Zona roșie”, în care se afla la începutul pandemiei, fiind al doilea județ după Suceava ca zonă de contaminare, la “Zona verde”, în care se află în momentul actual județul Botoșani, fiind clasat pe ultimele locuri din țară ca medie de cazuri nou apărute.

 

Șefa de la DSP a precizat că măsurile drastice și neînțelese la început de marea majoritate a populației nu au făcut decât să dea rezultatele mult dorite și să situeze județul Botoșani la finalul clasamentului.

„În ceea ce privește situația actuală la Botoșani se poate explica într-un singur mod. Când am preluat eram într-o perioadă foarte grea, ne aflam în zona roșie, eram al doilea județ după Suceava ca și zonă de contaminare. A fost o perioadă în care mare parte a personalului medical a fost contaminat. Având în vedere că nu știam cu ce ne luptăm la început, a fost greu să luăm niște măsuri dar, treptat, am învățat să înțelegem Covid-ul. Nu a fost ușor nici pentru personalul medical, nici pentru persoanele din jurul nostru, nici pentru populație, nici pentru colegii mei din Direcția de Sănătate Publică. Având în vedere că la început a fost acea explozie de cazuri la Botoșani s-au luat măsuri extrem de dure care la început nu au fost prea bine înțelese sau acceptate de multe persoane, dar pe parcurs au înțeles. Primele măsuri au fost să internăm bolnavii Covid și să nu îi lăsăm în societate pentru a limita extinderea. Am fost judecați de foarte mulți că am recurs la aceste măsuri dure dar pe parcurs populația a înțeles. Aceste măsuri, puțin mai dure la început, s-au dovedit pe parcurs că au fost foarte bune”, a precizat medicul Monica Adăscăliței.

Acest fapt se datorează și numărului crescut de teste care se realizează în prezent în județul Botoșani, ceea ce permite o diagnosticare rapidă și izolare a pacientului contaminat.

„La Botoșani, în momentul de față, se testează mult  fiind efectuate aproximativ 300 de teste zilnic, la care se adaugă testele trimise la Iași. Un număr mare pentru capacitatea celor două aparate PCR pentru care s-au depus eforturi pentru a le cumpăra dar care au dat randament”, a completat directorul DSP Botoșani.

(Anca Savel)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prezidențiale 2025: Comuna din Botoșani cu cea mai mică prezență la urne!

Tuesday, 6 May 2025

Comuna Vârfu Câmpului din județul Botoșani, în care și-au stabilit domiciliile în mod fictiv aproximativ 10.000 de cetățeni ucraineni, din Republica Moldova ori Federația...

Acuzații grave de manipulare și discriminare! Cine a depus contestație pentru ANULAREA alegerilor!

Tuesday, 6 May 2025

Sebastian Constantin Popescu, candidat la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 și președinte al Partidului Noua Românie (PNR), a depus o contestație la Curtea Constituțională a Româ...

Ruben, botoșăneanul care la 17 ani conduce tractoare de sute de cai putere: “Agricultura nu este pentru oricine“!

Tuesday, 6 May 2025

Într-o lume în care majoritatea adolescenților visează la like-uri și city-break-uri, Ruben Tisoveanu din Todireni, Botoșani, visează la lanuri de grâu, tractoare puternice și ...