Tranziția județului Botoșani de la „Zona roșie” la „Zona Verde”, explicată de directorul DSP: „S-au luat măsuri extreme de dure care nu au fost prea bine înțelese sau acceptate de multe persoane”

Tranziția județului Botoșani de la „Zona roșie” la „Zona Verde”, explicată de directorul DSP: „S-au luat măsuri extreme de dure care nu au fost prea bine înțelese sau acceptate de multe persoane”

„Invitatul de la Știri” din cadrul ediției de luni, 31 august, a fost medicul Monica Adăscăliței, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani. Aceasta  a adus precizări importante cu privire la tranziția județului Botoșani de la „Zona roșie”, în care se afla la începutul pandemiei, fiind al doilea județ după Suceava ca zonă de contaminare, la “Zona verde”, în care se află în momentul actual județul Botoșani, fiind clasat pe ultimele locuri din țară ca medie de cazuri nou apărute.

Șefa de la DSP a precizat că măsurile drastice și neînțelese la început de marea majoritate a populației nu au făcut decât să dea rezultatele mult dorite și să situeze județul Botoșani la finalul clasamentului.

„În ceea ce privește situația actuală la Botoșani se poate explica într-un singur mod. Când am preluat eram într-o perioadă foarte grea, ne aflam în zona roșie, eram al doilea județ după Suceava ca și zonă de contaminare. A fost o perioadă în care mare parte a personalului medical a fost contaminat. Având în vedere că nu știam cu ce ne luptăm la început, a fost greu să luăm niște măsuri dar, treptat, am învățat să înțelegem Covid-ul. Nu a fost ușor nici pentru personalul medical, nici pentru persoanele din jurul nostru, nici pentru populație, nici pentru colegii mei din Direcția de Sănătate Publică. Având în vedere că la început a fost acea explozie de cazuri la Botoșani s-au luat măsuri extrem de dure care la început nu au fost prea bine înțelese sau acceptate de multe persoane, dar pe parcurs au înțeles. Primele măsuri au fost să internăm bolnavii Covid și să nu îi lăsăm în societate pentru a limita extinderea. Am fost judecați de foarte mulți că am recurs la aceste măsuri dure dar pe parcurs populația a înțeles. Aceste măsuri, puțin mai dure la început, s-au dovedit pe parcurs că au fost foarte bune”, a precizat medicul Monica Adăscăliței.

Acest fapt se datorează și numărului crescut de teste care se realizează în prezent în județul Botoșani, ceea ce permite o diagnosticare rapidă și izolare a pacientului contaminat.

„La Botoșani, în momentul de față, se testează mult  fiind efectuate aproximativ 300 de teste zilnic, la care se adaugă testele trimise la Iași. Un număr mare pentru capacitatea celor două aparate PCR pentru care s-au depus eforturi pentru a le cumpăra dar care au dat randament”, a completat directorul DSP Botoșani.

(Anca Savel)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
269

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
317

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
252

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...