Cazul Lenuței Buta, asistenta medicală de la Botoșani care a decedat în cursul zilei de sâmbătă la un spital din Iași a demonstrat, poate pentru prima dată la nivel local, cât de agresiv și periculos poate fi acest virus.
Deși femeia nu suferea de alte comorbidități iar starea sa de sănătate era bună, ea a fost internată în cursul zilei de miercuri, 15 aprile, în cadrul Spitalului de Infecțioase Botoșani, dar aici nu a rămas nici 24 ore pentru că starea sa de sănătate s-a agravat puternic, ceea ce a determinat transferul pe secția de Terapie Intensiva din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Potrivit unei surse din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Botoșani, “asistenta medicală a fost internată la Spitalul de Infecțioase Botoșani în cursul zilei de miercuri, 15 aprilie, dar nu a stat nici 24 ore, pentru că a fost transferată imediat la Iași, din cauza faptului că avea saturația 40%. La câteva zile a fost confirmat și soțul său, care, deocamdată, încă este internat”.
Femeia lupta cu virusul ucigaș și părea că își revine, motivată fiind mai ales de copilul pe care îl avea acasă.
“Sunt puțin mai bine, ușor, ușor îmi revin! (…) Numai Bunul Dumnezeu m-a salvat si m-a ridicat... Lupt pentru copilul și familia mea… Recuperarea va fi grea după atâta timp la pat... De ziua mea, 5 mai... m-am născut pentru a doua oară... Dumnezeu a fost lângă mine... m-am schimbat 100% după așa o grea încercare...”, este mesajul transmis de Lenuța Buta unor colegi chiar cu câteva zile înainte să moară.
Asistenta medicală era foarte optimistă și a făcut referire și la momentul când urmează să fie externată, precizând faptul că nu are voie să plece cu nimic din spital, cu excepția hainelor și a poșetei, datorită riscului de contaminare.
“Mi-au zis ( n.r. medicii ), când voi ieși de aici, cu voia Domnului... să nu iau nimic acasă. Doar hainele de stradă și poșeta, pentru că o dezinfectează ei, cu acte, chei, telefon.(…) Și cică va trebui să-mi mai tund părul.... a căzut exagerat, și după 30 și ceva de zile în covid, cu mască și balon... el oricum crește la loc”, au fost mărturiile transmise colegilor de către regretata asistentă.
Însă, doar la câteva zile, starea sa de sănătate s-a înrăutățit din nou, deși urmase un tratament puternic cu Remdesivir, iar pe 23 mai Lenuța Buta a suferit doua stopuri cardiace, la ora 8.00, respectiv 8:55, fiind resuscitată, pentru ca la ora 15.00 să survină și decesul, în urma altui stop cardiac, fără răspuns la manevrele de resuscitare.
“Din păcate starea Lenuței s-a agravat de dimineață cu două stopuri la ora 8, respectiv 8:55, resuscitate, cu saturație de 65%, și ultimul la ora 15.00, fără răspuns la manevrele de resuscitare... avea teste negative pe 19, respectiv 20 mai”, a fost mesajul transmis de un cadru medical.
Moartea ei ridică mari semne de întrebare asupra prezenței acestui virus mai ales în condițiile în care, deși se negativase pe 19, respectiv 20 mai, decesul ei a survenit câteva zile mai târziu. Acest lucru demonstrează cât de agresiv este acest virus, care, chiar și după două teste negative, poate face ca pacientul să rămână cu sechele atât de puternice încât să îi curme viața.
"A fost o internare lungă în Terapie Intensivă, de aproape două săptămâni, a urmat tratamentul cu Remdesivir, a avut două rezultate negative la testul pentru SARS-CoV-2. Nu avea comorbidităţi care să determine o atât de mare imunodepresie sau afectare anterioară încât să putem spune că a avut un teren la care să ne facă să ne gândim că ar putea prezenta o formă atât de gravă. Ea, de la început, a fost internată la Terapie Intensivă", a declarat la Digi 24 și Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, loc în care a fost înregistrat decesul Lenuței Buta.