Direcția de Sănătate Publică Botoșani a anunțat că pe teritoriul județului Botoșani a fost depistat un caz de infecție cu virusul West Nile, la un adult, pensionar. Bărbatul a fost trimis pentru tratament în spital și a avut o evoluție favorabilă, după care a fost externat.
În numai trei luni, în România s-au înregistrat peste 50 de cazuri de infecție, din care, în cazul a patru persoane, s-a înregistrat decesul, respectiv la Călăraşi, Buzău și Vrancea. Ultimul deces a fost înregistrat ieri la Iaşi.
Infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătura de țânțar.
Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificați o serie de semne și simptome nefirești ale organismului, specialiștii în sănătate publică ai Ministerului Sănătății recomandă să vă prezentați la cel mai apropiat cabinet medical. DSP vorbește despre simptome de genul: febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături sau erupții cutanate
În cazurile severe, complicate, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renala cronica), pot să apară și alte simptome: rigiditate a gatului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică și slăbiciune musculară.
Pentru a preveni îmbolnăvirile prin boli transmise de țânțari, DSP Botoșani a recomandat populației evitarea expunerii la înțepături de țânțar între apusul de soare și zorii zilei, când țânțarii au cea mai mare activitate, sau utilizarea de haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete în această perioadă.
De asemenea, instituția recomandă utilizarea de substanțe conținând DEET (N,N-diethyl-3- methylbenzamide) pe părțile neacoperite ale corpului și evitarea pătrunderii țânțarilor în case. Printre alte sfaturi, DSP susține că ar trebui să fie obligatorie eliminarea apei stagnate prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, a bidoanelor și a găleților, îndepărtarea anvelopelor uzate din curți, curățarea jgheaburilor înfundate, precum și îndepărtarea gunoiului menajer.
În România, apariția cazurilor de West Nile se suprapune pe o situație generală de creştere a temperaturilor, care a favorizat apariţia mai multor specii de ţânţari, printre care o specie care poate transmite malarie.
Cel mai periculos este însă Țânţarul Tigru, provenit din zonele temperate și tropicale ale Asiei. Acesta a ajuns, în ultimii ani, și în Europa, fiind semnalat inclusiv zonele nordice ale României, Botoșani și Suceava.
Potrivit specialiștilor de la Institutul Cantacuzino, această specie de ţânţar poate fi purtătoarea a peste 20 de specii de virusuri, printre care febra oaselor rupte (Denga), febra virală Chikungunya şi meningita West Nile.
Potrivit specialiştilor, este un ţânţar foarte agresiv, care nu este deranjat de lumină, având activitate diurnă. Poate fi recunoscut după coloritul contrastant alb-negru și o dungă albă longitudinală pe torace.
Cum arată și cum se hrănește această specie nouă pentru România, Tânțarul Tigru, puteți vedea și aici: