Rata vaccinării în județe precum Botoșani, Suceava sau Giurgiu, unde ponderea angajaților în totalul populației este între 13 si 17%, este cea mai redusa din România, de doar 16-17%, ceea ce arată că există o corelare între rata de vaccinare împotriva COVID-19 și rata de angajare.
În schimb, în București, Cluj sau Sibiu, unde rata de angajare este între 35 si 50%, rata de vaccinare este intre 35 si 45%
Coeficientul de corelație este de 0,86, ceea ce indica statistic o corelație puternică între cele două elemente.
Ziarul Financiar a calculat indicele de corelație dintre rata de vaccinare împotriva COVID-19 și rata de angajare (număr de angajați raportați la populație) pe județe, iar rezultatul, de 0,84, indică o puternică legătură între ponderea angajaților și ponderea vaccinaților în totalul populației din fiecare județ.
"Salariații sunt într-o mai mare măsura vaccinați decât cei ocupați în agricultura de subzistență, pentru ca au un nivel de educație mai ridicat și un contact mai strâns cu internetul, cu informarea, ceea ce duce la ponderi mai mari ale vaccinaților în rândul acestei categorii de populație", a explicat prof. dr. Dumitru Sandu de la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti, citat de Ziarul Financiar.
Cifrele oficiale făcute publice la mijlocul acestei săptămâni arată că în București s-a vaccinat 45,15% din populația eligibilă pentru vaccinare, 12+, și 39,46% din totalul populației, iar în Cluj, acoperirea vaccinală a populatiei eligibile este de 41,93%, iar în rândul și de 37,03% în cazul populației totale.
La polul opus se află Suceava, unde s-a vaccinat doar un procent de 15,84% din populația eligibilă, acoperirea fiind raportat la totalul populației de 13,47%.
La Botoșani, 17,09% din persoanele peste 12 ani s-au vaccinat, procentul raportat la totalul populației fiind de 14,91%.