Specialiştii recomandă populaţiei să îşi procure, în scop preventiv, tabletele de iodură de potasiu

Specialiştii recomandă populaţiei să îşi procure, în scop preventiv, tabletele de iodură de potasiu

În contextul recentelor bombardamente în zona centralei atomoelectrice de la Zaporojie, Ucraina, specialiştii recomandă populaţiei să îşi procure, în scop preventiv, tabletele de iodură de potasiu.

Invitat la emisiunea „Imperativ”, la Radio Iași, medicul Vasile Cepoi, director Executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, a argumentat de ce este necesar să avem în casă acest medicament.

„Mesajul ministrului a fost că este bine să mergem să le luăm, pentru că nu știm când dacă, doamne ferește se întâmplă, acest lucru nu va fi aflat dinainte ca să ai timp, ori dacă aceste tablete nu sunt luate în primele 6 ore, eficacitatea lor scade, iar după 12 ori este nulă și atunci trebuie să le ai. Și la asta se adaugă faptul că în primele 24 de ore, dacă în urma unui accident nuclear se recomandă să nu ieși din casă, este una una, o altă măsură de protecție”.

Vasile Cepoi a explicat care sunt motivele pentru care doar persoanele de până în 40 de ani au recomandare pentru administrarea Iodurii de Potasiu.

„Faptul că tabletele sunt prescrise de medicul de familie este motivat de ceea ce spunea doamna doctor mai devreme că nu oricine poate să ia. Peste 40 de ani nu este interzisă ei, dar nu se recomandă, pentru că din momentul unei astfel de expuneri, transformarea malignă, adică cancerizare a tiroidei se face într-un timp foarte îndelungat, de 20-30 ani după care el are evoluție, iarăși lentă înseamnă vreo 40 de ani deci probabilitatea că dacă te rabiezi după 40 de ani să prinzi un cancer tiroidian este destul de redusă, fie și mai mult expus efectelor secundare ale tratamentului decât unui beneficiu”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Care este echipa care a vrut să îl ”fure” pe Andone și cum a răspuns antrenorul de la Botoșani!

astăzi, 07:48
4

Bogdan Andone e aproape să reușească o minune la FC Botoșani, formație pe care a preluat-o în iarnă, cu 12 puncte după 21 de etape.“Mi-a zis că mă salvează în decembrie...

După 20 de ani, coșmarul unui infirm obligat să cerșească și în Botoșani s-a terminat! (Video)

astăzi, 07:25
97

Un individ cu dublă cetățenie, română și moldovenească, este suspectat că a forțat o persoană vulnerabilă, cu infirmități grave, să cerșească timp de mai mulți ani.A fost pla...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţit Mc. Vasilevs, Episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă)

astăzi, 06:58
17

În vremea prigoanelor venite asupra creştinilor la sfârşitul secolului al 3-lea şi începutul celui de-al 4-lea, în cetatea Axiopolis din Dobrogea (numită astăzi Cernavodă...