Sfatul medicului: Atenție la bolile agravate de expunerea la soare!

Sfatul medicului: Atenție la bolile agravate de expunerea la soare!

 dr. Rodica Badea  Foto: Hotnews

Cea mai gravă problemă, de fapt, ar fi cea cu alunițele. Expunerea lor la soare poate duce, în cazuri rare, ce-i drept, la cancer de piele, numit melanom și din păcate este un cancer destul de agresiv, depistat, cel puțin la noi în România, în faze destul de avansate, ceea ce implică probleme mari, explică dr. Rodica Badea, medic specialist dermatovenerologie, într-un interviu pentru HotNews.ro.

Ce alte afecțiuni sunt agravate de expunerea la soare? 

O altă boală care apare, printre alți factori, mai mult din cauza soarelui, este cancerul de piele, așa numitul carcinom, bazo celular sau spino celular. Apare de obicei la persoane care au stat foarte mult la soare, foarte mult însemnând chiar zeci de ani, la 50, 60 de ani apare, dar în ultima vreme am văzut și la persoane mai tinere, la 30 de ani. 

Din păcate cei mai expuși la soare și la efectele lui nocive sunt copiii, adolescenții. Practic, cea mai mare expunere la soare cumulată, de viață, se produce în copilărie și adolescență și din păcate efectele se văd mult mai târziu. Evident, oricând e bine de luat măsuri să ne protejăm, dar cu cât mai devreme, cu atât mai bine. La cancerul de piele contează și alți factori, factorul familial, dacă în familie sunt persoane cu cancer, automat riscul este mai mare la descendenți, un pic și stilul de viață, dar mai puțin. 

Alte boli agravate de soare sunt bolile autoimune, între care, Lupusul, întâlnit cel mai frecvent și altele, gen vitiligo, pentru ca pielea prezintă o fotosensibilitate mărită și atunci apar mult mai ușor efectele nocive. 

Ce se întâmplă dacă avem acnee și stam la soare? 

În acnee soarele poate fi cu dus și întors, ca să zic asa, poate avea efecte benefice, stând moderat la soare, cu protecție, efecte adverse dacă stam foarte mult, gen pete, care rămân. 

Ce ar trebui să urmărim legat de cancerul de piele, fiind cea mai serioasă problemă dată de soare? 

De exemplu, în cazul alunitelor, dacă se schimbă vreo aluniță, se modifică. Poate există cum o știm 10 ani de zile, 20, la un moment dat începe să se modifice, să crească brusc, să devină, ca și aspect, neregulata, să prezinte ulcerații, deja e un stadiu destul de avansat și ar fi bine să nu se ajungă aici, dacă apare vreo alunita nouă, care nu arată că celelalte. S-a dovedit ca melanomul nu apare doar din alunite preexistente, ci de nou, este de la început melanom, deși mult timp este confundat cu o alunita. 

Celelalte tipuri de cancer de piele practic sunt niște leziuni care nu trec, o zonă roșie cu scuame, cojite, care crește lent, de obicei nu dor și nu atrage atenția prin acest simptom, dar persistă și se tot măresc local. Sângerează, formează ulcerații, o cojita care cade și se reface mereu și deja dacă au trecut ceva luni de zile, 6 luni, să ne gândim și la chestia asta și sa mergem la medic sa investigheze leziunea. 

In alte afecțiuni, de exemplu vitiligo, este hipo sau depigmentare a pielii, trebuie să urmărim dacă pe zonele acelea apar modificări, de exemplu, cancer de piele, dacă s-a stat mult la soare, fără fotoprotecție adecvată. 

În cazul lupusului statul la soare poate să exacerbeze, să activeze, apare pe față o roșeață, un rash, de multe ori cu aspectul caracteristic de fluture la nivelul feței sau poate activa și boala internă, dureri articulare, să apară febră. 

Dermatita atopică și expunerea la soare

Nu neapărat expunerea la soare directă, căldura, în general, aduce beneficii celor cu dermatita atopică. De obicei au pielea uscată și alergică și atunci ajuta: pielea nu mai este așa de uscată, necesită mai puține emoliente și statul direct la soare ajuta, dar moderat, sa nu apară arsuri și este necesară fotoprotecția. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației vrea responsabili cu educația rutieră în școli și inspectorate!

Marţi, 30 Aprilie 2024
73

Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 27850 din 26.04.2024. Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.O altă solicitare a Ministerului Ed...

Jandarmii din Botoșani promovează pe 1 mai oferta educatională în domeniul militar pe Pietonalul Unirii

Marţi, 30 Aprilie 2024
103

Tinerii interesați au ocazia să obțină informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de adm...

Reprezentanți ai sistemului penitenciar ucrainean, în schimb de experiență la colegii din Botoșani (Foto)

Marţi, 30 Aprilie 2024
101

Și din acest deziderat, instituția evoluază atât în ceea ce privește furnizarea de condiții custodiale aliniate normelor internaționale, cât și în ceea ce privește dezv...