Niciun caz de gripă nu a fost confirmat în Botoșani în acest sezon rece, spune medicul Monica Adăscăliței, coordonatorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani.
Potrivit acesteia, nu au fost raportate infecții de agest tip, din cauza tendinței populației de a se trata acasă atunci când apar simptome specifice virozei și a lipsei testării în acest sens.
„Oamenii nu au mai venit la spital, s-au tratat acasă când apărea febră, tuse sau alte simptome de gripă sau răceală. Nu a fost solicitată nicio testare pentru gripă sezonieră, ca să avem rezultate pozitive raportate pe această categorie. Deci dacă sunt forme ușoare sau medii de gripă, e foarte posibil să nu fie COVID, dar oamenii tind să se trateze acasă, cu medicație, chiar utilizată în tratarea sau prevenirea infecției cu Covid-19. Oficial, nu am primit teste pozitive pentru gripa sezonieră”, a spus Adăscăliței.
În schimb, reprezentanta autorității sanitare a lansat un apel către botoșănenii care suspectează griparea, pentru a nu risca intoxicarea organismului cu medicamente administrate în lipsa unor consultații de specialitate. Mai mult, medicul susține că semnele de gripă pot indica și infecția cu Sars-CoV-2, afecțiune cu o evoluție imprevizibilă, care se poate înrăutăți.
„Foarte mulți se automedichează cu anumite pastile pentru a nu face COVID. Dar este foarte rău să iei un medicament fără să ai boala. Orice medicament se metabolizează prin ficat și atunci ajung să facă hepatită toxică. Fără un test PCR care să confirme boala, nu are rost să iei medicamente antivirale, indiferent de unde le-ai făcut rost. Pentru că mai mult îți faci rău decât bine. Iar dacă nu o ai, dar iei între timp boala, este foarte greu apoi ca medicația să își facă efectul”, a adăugat managerul DSP.
Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase a Spitalului „Victor Babeș" din Timișoara, susține că „din păcate, nu prea se poate diferenția" între gripa sezonieră și infecția cu Covid-19.
Medicul explică că simptomatologia este extrem de similară. Totuși, ar exista un indiciu.
„Mare parte din simptomatologia care apare în gripă apare și în Covid-19. Un singur lucru nu am întâlnit până acum nici la gripă, nici la alte infecții, pierderea gustului și a mirosului. Dacă se pierd gustul și mirosul, foarte probabil este Covid-19", susține medicul Virgil Musta.
Pe de altă parte, spune el, doar un test poate face 100% diferența, iar aceste cazuri pot fi prevenite doar prin vaccinul antigripal, pe care îl recomandă.