Dacă săptămâna trecută, marți și miercuri, termometrele au indicat temperaturi de aproximativ 37 de grade Celsius, la Botoșani, în cursul zilei de joi gradele au scăzut până la aproximativ 21 de unități. Și la începutul acestei săptămâni vremea a fost mai rece în comparație cu începutul săptămânii trecute.
În acest sens, specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani spun că trebuie să „avem inteligența să trăim într-o stare de confort termic.” De aceea, pentru a evita disconfortul creat de aceste schimbări trebuie să ne „călim”.
„Există posibilitatea ca organismul nostru să facă față eficient acestei schimbări bruște de temperatură. Există un procedeu descris în medicină care se numește călirea organismului. Dacă ne-am obișnui să facem un duș rece în fiecare dimineață atunci am putea trece foarte ușor de la o temperatură înaltă la una scăzută”, a declarat dr. Corneliu Saradan, medic primar în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani.
Cei mai afectați de aceste schimbări sunt copiii și bătrânii, în special sugarii și vârstnicii peste 65 de ani, care au probleme de sănătate.
„Bineînțeles că este vorba despre extremele de vârstă. Pe de o parte sugarii, pot avea unele probleme, să răcească mai ușor dacă este vorba despre scăderea temperaturii. De asemenea, și vârstnicii sunt expuși acestor schimbări. În special cei peste 65 de ani, care au și unele probleme de sănătate, cum ar fi boli respiratorii, cardiace, renale, diabet zaharat etc. Deci, mai mare prudență la cei care se simt cu o anumită patologie medicală”, a adăugat dr. Corneliu Saradan.
Potrivit specialiștilor, transpirația abundentă poate produce dezechilibre hidroelectrolitice, adică se pot produce modificări ale tensiunii arteriale, ale pulsului, senzație de amețeală, chiar lipotimie (leșin), se poate produce chiar atac vascular cerebral (AVC) prin modificarea tensiunii și prin pierderea masivă de lichide.
„E important ca noi să avem inteligența să trăim într-o stare de confort termic. Confortul termic paote să fie mai larg ca interval de temperatură dacă noi suntem căliți. Intervalul de temperatură va fi mai îngust dacă noi nu suntem căliți. Deci totul depinde de noi. Noi dacă am stat cocoloșiți sub pătură tot timpul nu ne vom adapta la variațiile de temperatură și riscăm să răcim, să facem un guturai, o rinofaringită, amigdalită, pneumonie sau alte boli respiratorii. Dacă noi suntem atenți și avem o alimentație corespunzătoare vom fi și sănătoși. Vitamina C este vitamina antiinfecțioasă, adică crește rezistența organismului”, mai spune medicul botoșănean.
Așa cum avem grijă iarna să fim bine îmbrăcați, și vara trebuie să fim atenți la îmbrăcăminte. În sezonul cald este indicat să purtăm haine lejere, vaporoase, în culori deschise, din in sau bumbac.