Atât trecerea la ora de vară, cât și cea la ora de iarnă, produce un impact negativ în organismul uman, ceasul nostru biologic fiind nevoit să se adapteze din mers. Oamenii, în special copiii și bătrâni, se adaptează mult mai greu la ora de vară, deoarece trebuie să doarmă cu o oră mai puțin. În acest sens, specialiștii recomandă să ne pregătim organismul din timp.
Corneliu Saradan, medic în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani, spune că cei mai afectați de această situație sunt persoanele care au un program fix, cei care depind de programul de dimineață.
„Mă refer la elevi, la personalul angajat, la persoane care depind cumva de ora de dimineață, care este fixă. Sigur, contează vârsta și starea de sănătate a persoanelor. Dacă, din punct de vedere medical, aceștia nu stau bine, atunci impactul este mai mare. Adică, îi va fi mai greu să se adapteze în primele zile de la schimbarea orei de vară. Pentru cei care au o stare de sănătate bună, impactul nu va fi deosebit de simțitor”, a declarat Corneliu Saradan, medic Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani.
Mai mult decât atât, cadrele medicale aduc în discuție și faptul că cei mai afectați de această trecere vor fi bătrânii, deoarece sunt mai sensibili medical vorbind, și copiii, de altfel. Pentru o persoană tânără, care duce un stil de viață sănătos, va fi mai ușor să se adapteze.
De obicei, durează aproximativ o săptămână până când ceasul nostru biologic intră în ritm normal.
„Durează aproximativ o săptămână până să intre în normal, în funcție de particularitățile fiecăruia. Nu într-un mod semnificativ”, a adăugat Corneliu Saradan.
Cu privire la afecțiunile care pot apărea odată cu această modificare a fusului orar, medicul DSP spune că nu este vorba despre o modificare a alimentației, ci de faptul că dormim poate mai mult sau mai puțin cu o oră, față de cum reușeam să o facem până în momentul schimbării.
Cadrul medical recomandă cetățenilor o serie de sfaturi, care trebuie puse în aplicare cu câteva zile înainte de această trecere la ora de vară.
„Ca o sugestie ar putea fi, de exemplu, dacă se schimbă ora cu o oră înainte atunci eu ar trebui să mă trezesc cu o jumătate de oră mai devreme vineri, sâmbătă, duminică ș.a. Astfel încât trecerea la ora respectivă să fie insesizabilă”, spune Saradan.
Din anul 2018, membrii Parlamentului European au pus pe foaie problema modificării fusului orar, constatând că într-adevăr produce efecte negative în corpul uman. Creșterea numărului infarctelor, accidentelor vasculare cerebrale, creșterea numărului de accidente la locul de muncă, accidente rutiere, sinucideri și multe altele au fost semnalate, de autorități, în zilele ce urmează schimbării orei, potrivit raportuldegardă.ro.
Din aceste motive, autoritățile au tot spus că vor renunța la trecerea orei de vară și să fie un singur fus orar atât iarna, cât și vara.
Despre această situație, medicul botoșănean spune că nu va fi nici câștig, nici pierdere.
„E cu plus și cu minus, în sensul că modificându-se ora la care răsare soarele se modifică cumva durata zilei și a nopții, care e ceva calendaristic. Și atunci, cumva și această schimbare, vara și iarna, încearcă să surprindă acest aspect. Dar dacă o să se renunțe și o să fie o singură oră pe tot parcursul anului nu va fi nici câștig, nici pierdere”, a adăugat cadrul medical.
Din punctul său de vedere, fiziologic ar fi mai bine să se păstreze aceste două ore.
„Eu cred că mai fiziologic ar fi să se păstreze. Dar dacă se va renunța și va rămâne o singură oră, ora de vară, nu este o supărare, deoarece nu este o pierdere”, concluzionează acesta.