Începând de astăzi se va institui, după cum a anunțat președintele Klaus Iohannis, stare de urgență în România.
Conform legii, starea de urgenţă este decretată de preşedinte prin decret, contrasemnat de primul-ministru şi publicat de îndată în Monitorul Oficial al României, în 5 zile de la decretare trebuind solicitată încuviinţarea Parlamentului.
Autorităţile au precizat însă că nu toate măsurile prevăzute de lege vor fi luate în mod obligatoriu, menţionând faptul că vor fi avute în vedere doar acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ceea ce ar trebui să poarte de fapt, punctual, numele de stare de urgență medicală.
“Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani domeniului sănătăţii, mai mulţi bani pentru medicamente, mai mulţi bani pentru aparatura medicală absolut necesară. În acelaşi fel, această situaţie va permite să se realizeze achiziţii într-un timp foarte scurt cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziţia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus”, a explicat Iohannis sâmbătă.
Alături de președinte, și premierul Ludovic Orban a explicat ce ar urma să se întâmple în România.
“Toate măsurile vor fi cuprinse în decretul emis de președinte. Cu siguranță nu vor fi tancuri pe străzi, nu o să vedem armata pe străzi, nu vom ține oamenii izolați la domiciliu 21 de zile, nu se vor lua măsuri foarte vizibile de ordine publică. Nu există riscul de a fi folosită situația de urgență pentru a limita drepturi fundamentale, vom fi extrem de precauți în limitarea lor. Am auzit zvonuri că vrem să afectăm libertatea de exprimare, de informare sunt zvonuri. Va exista o reglementare a CNA, o să încercăm să asigurăm o comunicare de informații adevărate, o să solicităm presei să transmită informații confirmate de autoritățile, toate informațiile comunicate de instituții și să evite transmiterea de informații neadevărate, care pot genera temă, panică. Fundamental este ca cetățenii să fie informați corect, bătălia pentru rating nu trebuie să afecteze acuratețea informațiilor transmise”, a explicat ieri premierul Ludovic Orban.
Starea de urgenţă se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile, dar preşedintele, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.