Vremea bună readuce în actualitate problema căpușelor. O botoșăneancă în vârstă de 24 de ani a ajuns la spital după ce a fost mușcată de o căpușă. Aceasta se afla la iarbă verde cu prietenii și voia să adune vreascuri pentru foc. La un moment dat a simțit o înțepătură în palmă.
Când a văzut că în palma ei se află o căpușă cu capul intrat sub piele, tânăra a mers la Urgențe. Cadrele medicale au prescris un tratament profilactic, nu înainte de a-i scoate din palmă căpușa.
Având în vedere că începe sezonul cald, iar activităţile în aer liber sunt mai frecvente, crescând astfel şi riscul muşcăturilor de căpuşă, Direcția de Sănătate Publică Botoșani a emis o serie de recomandări pentru populație.
Măsuri protective pentru om:
- Purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă.
- Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.
- Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ–antebraţ, etc) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc).
- Tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide/căpușe.
- Inspectarea corpului cu atenţie; căpuşele se pot fixa oriunde fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.