Protest cu zeci de medici de familie în Botoșani. „UPU nu dă rețete, nu dă bilet de trimitere, nu tratează bolnavi cronici”/„Oamenii o să iasă în stradă” (foto, video)

Medicii amenință cu un nou protest dacă doleanțele nu le vor fi ascultate și nu vor fi găsite soluții.

Protest cu zeci de medici de familie în Botoșani. „UPU nu dă rețete, nu dă bilet de trimitere, nu tratează bolnavi cronici”/„Oamenii o să iasă în stradă” (foto, video)

După ce fermierii și transportatorii au ieșit în stradă să își strige nemulțumirile a venit și rândul medicilor de familie. Joi după-amiază, aproximativ 60 de medici de familie din județul Botoșani au pichetat sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) și sediul Instituției Prefectului județului Botoșani.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat, joi, în transparenţă decizională valorile punctelor pentru medicina primară şi de specialitate din ambulatoriul clinic, acestea fiind de 6,2, respectiv 3,3 lei. Medicii reclamă scăderea, cu cel puţin 25%, a acestor valori şi sunt nemulţumiţi de aceste măsuri.

„Era evident că se va întâmpla acest lucru...”

Medicii de familie din Botoșani au ieșit în fața celor două instituții să își strige nemulțumirile. Personalul s-a „înarmat” cu pancarte pe care au transmis mai multe mesaje: „Acces la servicii medicale pentru asigurați”, „Retragerea actelor normative care diminuează veniturile medicilor de familie și a celor din ambulatoriul de specialitate”, „Retragerea birocrației din sistemul medical”, „Solicităm plata restanțelor pentru lunile octombrie și noiembrie și decontarea la zi a serviciilor validate” și „Funcționarea fără sincope a sistemului informatic al CNAS”.

Pe lângă nemulțumirile privind noile reglementări, medicii se mai plâng și de faptul că, în județul Botoșani este deficit foarte mare de medici de familie.

Protestatarii spun că deși bugetul Ministerului Sănătății s-a mărit cu șase miliarde, medicina primară primește cu 1,2 milioane mai puțin.

Din păcate, ceea ce se întâmplă acum nu este dovadă de rea voință, pentru că era evident că se va întâmpla acest lucru, deoarece Parlamentarii noștri și Guvernul au aprobat un buget de sănătate crescut la general și diminuat la medicina de familie. Bugetul Ministerului Sănătății pentru 2024 se mărește cu 6 miliarde, dar medicina primară primește cu 1,2 milioane mai puțin. Când știi că în anul anterior ai cheltuit undeva la 7 miliarde pe asistența medicală primară, iar în 2024 să acorzi doar jumătate... Eu sper ca în al 12-lea ceas să găsim soluții. Veniturile medicilor de familie variază foarte mult. O consultație pentru un pacient cu vârsta între 0 – 3 ani CJAS plătește 13 puncte pe an, asta înseamnă 6 lei pe lună. Pentru un pacient activ, între 20 – 30 de ani, CJAS plătește 1,5 pe lună. Deci diferențele sunt foarte mari. Dacă un medic care are numai pacienți între 20 și 40 de ani atunci va avea venitul evident mai mic în comparație cu unul care are mai mulți copii și mai mulți bătrâni. Județul Botoșani este un județ cu mare deficit de medici, ne lipsesc peste 25 de medici de familie. Este normal ca unii colegi să aibă listă de pacienți mai mare și nu este vina lor. Acești medici nu au făcut altceva decât să ajute asigurații să îi înscrie pe liste și să le ofere toate serviciile de care beneficiază”, a declarat medicul Liviu Câmpanu.

Mai mult decât atât, aceștia mai cer și ca CJAS să nu mai impună limitarea programului de muncă.

Am cerut dintotdeauna ca CJAS să nu ne impună programe de limitare a programului de muncă. Dacă eu sau chiar colegii mai tineri care pot să lucreze mai mult de cinci ore pe zi atunci CJAS ne îngrădește acest lucru? Dacă ei vor să câștige mai mult, de ce nu îi lasă să lucreze 7 ore pe zi, 9 ore pe zi, până la 12 ore și așa nu ar veni în contradicție cu legea”, a adăugat Liviu Câmpanu.

Câțiva reprezentanți ai medicilor de familie au urcat în biroul Alinei Mustiață, directorului Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), pentru a-i prezenta memoriul semnat de cadrele medicale ce conține revendicările lor.

Protestatarii i-au adus la cunoștință directorului CJAS că dacă nu se va rezolva situația ei nu vor semna contractele de la 1 februarie.

Noi nu am susținut niciodată că vina este a Casei Județene, dar nici a Casei Naționale, deoarece a fost nevoită să întocmească memorandum după memorandum pentru a putea obține bani pentru plata facturilor noastre în fiecare lună. Am discutat cu doamna director și i-am spus că dacă nu se rezolvă nu vom semna contractele și va fi problemă cu pacienții. UPU nu poate să trateze bolnavi cronici, nu dă rețete, nu dă bilete de internare în altă parte, ei fac acolo doar pentru cazul în speță, pentru urgențe”, a declarat Paul Șerban, președintele Asociației Medicilor de Familie din Botoșani, după discuțiile purtate în biroul directorului CJAS.

Ulterior, însoțiți de forțe ale ordinii au plecat către Prefectură, unde au fost invitați de trimisul Guvernului în teritoriu în sala Nicolae Iorga, pentru a discuta problemele întâmpinate.

Nu este corect. Trebuie să ne lase să muncim, iar pacienții să vină de câte ori vor ei. Că o să îi pună să plătească, dar sunt care nu au bani, care sunt vai de capul lor, nu își permit să ia medicamente, dar nu să plătească consultațiile. Avem pacienți care vin și de două, trei ori pe lună. Oamenii vin, sunt bolnavi, cu o situație financiară precară. O să iasă în stradă și ei alături de noi”, a spus o protestatară.

Invitați la discuții de prefectul Sorin Cornilă

Protestatarii au fost invitați de prefectul Sorin Cornilă în sala de ședințe pentru a pune pe masă nemulțumirile și să găsească soluții potrivite.

Ca reprezentant al Guvernului voi prelua toate solicitările și toate nemulțumirile pe care le aveți de semnalat și voi interveni cu adrese către Guvernul României, către Ministerul Sănătății. Cred că printr-un efort comun făcut de reprezentanții dumneavoastră de la nivel național vor apărea și niște rezultate în perioada următoare. Să știți că sunt la curent cu problemele dumneavoastră, cu deficitul de medici, așa că am toată disponibilitatea să vedem cum putem susțina cauza dumneavoastră și cum putem să o soluționăm”, a transmis prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

Protestatarii amenință că vor ieși din nou în stradă

Cadrele medicale nu au de gând să se oprească aici și amenință că dacă doleanțele nu le vor fi rezolvate atunci au de gând să iasă, din nou, în stradă.

Astfel, medicii de familie se vor alătura, marți, unui protest declanșat la nivel național în toate județele.














 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1327

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9802

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1313

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...