Este vorba despre directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) și directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), despre care prefectul spune că reprezintă un factor decizional în această situație.
„În mare parte serviciile medicale nu prea sunt așa mulțumitoare pe sumele pe care le gestionează Casa de Asigurări de Sănătate pe partea medicală. De ce se întâmplă lucrul ăsta? Calitatea serviciilor medicale lasă de dorit. În mare parte serviciile medicale lasă de dorit. Știm, sunt semnale din partea opiniei publice în ceea ce privește calitatea lor. Eu cred că sunteți un factor foarte important în reglarea acestor probleme. Împreună cu domnul director de la DSP (n.r. Direcția de Sănătate Publică) și cu sistemul medical din Botoșani să găsiți soluții pentru ceea ce se întâmplă și pentru situația în care am ajuns astăzi. Nu vă justificați. Eu doar am tras o concluzie pe care o avem cu toții. Trebuie să vă implicați, cu toții trebuie să ne implicăm să rezolvăm”, a declarat Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.
În cadrul ședinței, Alina Mustiață, directorul CAS, a spus că cele mai multe plângeri de acest gen merg către spitalele de stat și mai puțin către cele private.
„Într-adevăr, calitatea serviciilor medicale lasă de dorit. Dar nu avem așa multe plângeri la furnizorii privați. Noi verificăm, facem controale la toți furnizorii, dar este și o problemă de sistem, de empatie, de a comunica cu pacientul. Eu spun că, la momentul actual, nu avem o problemă de finanțare, ci de comunicare cu pacientul, care este pur și simplu a personalului medical. Asta nu costă bani, că dacă ar fi așa am putea să ne rezolvăm foarte simplu problemele”, a declarat Alina Mustiață, directorul CAS.
În plus, trimisul Guvernului în teritoriu i-a îndemnat pe cei doi să colaboreze și cu celelalte instituții cu competență în domeniul medical.
„La mine aveți disponibilitate mereu, știți foarte bine. Dar pe specificul medical, pe specificul activității dumneavoastră știți foarte bine ce aveți de făcut. La fel și DSP-ul, comunicați cu directorii de spitale. Vreau să văd întâlniri periodice pe tema și pe analiza situației în care suntem astăzi. Tot aud că sumele nu sunt suficiente. Eu astăzi am auzit că toate sumele sunt suficiente. Adică eu așa am înțeles. Într-adevăr, întotdeauna este mereu loc de mai bine”, a adăugat prefectul Sorin Cornilă.
La acestea, directorul CAS a spus că „noi ne implicăm, dar trebuie să se implice și ei, să dorească să îmbunătățească actul medical. Mă refer la personalul medical. Dacă nu facem lucrul ăsta împreună, pentru că noi, CAS, DSP, nu furnizăm serviciul medical, noi doar suntem intermediari. Cum și noi avem obligații și reguli, așa și ei au. Este adevărat, suntem un factor important”.