Există numeroase plante aromatice extrem de apreciate, cu multiple avantaje pentru sănătate. Busuiocul adaugă aromă preparatelor culinare, dar oferă și beneficii pentru sănătate, scriu jurnaliștii de la Antena3.ro.
Potrivit sursei citate, această plantă este cunoscută pentru efectele sale antispastice, mai ales asupra aparatului digestiv.
Busuiocul este recomandat femeilor însărcinate, dar şi celor care alăptează. Are proprietăţi galactogene şi stimulează secreţia de lapte.
Busuiocul este bogat în vitamine
Bogat în vitaminele A şi C, busuiocul are calciu şi fosfor şi contribuie la încetinirea îmbătrânirii celulare, având o acţiune antioxidantă.
Poate nu ştiaţi dar busuiocul uscat furnizează şi vitamina K, esenţială în procesul de coagulare a sângelui. Busuiocul este antiinflamator, antibacterian şi antiseptic.
Busuiocul aplicat pe piele poate alunga ţânţarii
Această plantă îi calmează pe cei neliniştiţi, stresaţi sau care suferă de insomnii. Atenţie! Busuiocul nu trebuie fiert mult timp fiindcă se înnegreşte şi devine amar.
E de preferat să fie consumat crud sau să fie adăugat în mâncare la sfârşitul preparării.
Ce conţine busuiocul
Valorile nutriționale ale busuiocului sunt următoarele, pentru o linguriță de busuioc (2 grame) de frunze verzi:
- Vitamina A – 3% din necesarul zilnic
- Vitamina K – 13% din necesarul zilnic
- Calorii – 0,6
- Calciu – 0,5 din necesarul zilnic
- Fier – 0,5 din necesarul zilnic
- Mangan – 1,5% din necesarul zilnic