„Plăceri nevinovate” transformate în adicții. Peste 100 de pacienți internați la Psihiatrie cu dependență de alcool (video)

Medicii botoșăneni spun că „o să fie pacienți cu alcool la greu. Cauza cea mai frecventă este anturajul, dar și lipsa ocupației, a șomajului.”

„Plăceri nevinovate” transformate în adicții. Peste 100 de pacienți internați la Psihiatrie cu dependență de alcool (video)

Alcoolul este cea mai larg răspândită substanță utilizată în scop recreativ, cu potențial adictiv. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru anul 2016, 1,3% din populația României cu vârsta peste 15 ani este dependentă de alcool, 2% reprezentând bărbații și 0,6% reprezintă femeile. Mai mult de jumătate, adică 56% dintre români, preferă berea, pe când 28% preferă vinul, iar 16% băuturile spirtoase.

Potrivit cadrelor medicale de pe Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, din totalul de pacienți care se prezintă pe această secție, aproximativ 10% sunt pacienți cu dependență de alcool.

În primele cinci luni ale anului 2023 s-a constatat o ușoară scădere a numărului de pacienți cu această adicție, însă nu foarte mare în comparație cu aceeași perioadă a anului 2022.

„Acum în 2023 sunt mai puține cazuri, potrivit statisticii. Dar este relativă, pentru că se prezintă cei care au fost internați în spital, însă asta nu înseamnă că cei care nu sunt internați în spital nu suferă de problema alcoolului. (...) În primele cinci luni ale anului 2023 au fost 135 de internări pentru alcool dintr-un total de 2.000, iar în 2022, tot în aceeași perioadă, au fost 152 de internări dintr-un total de 1400. Asta înseamnă undeva la 10% în 2022, iar în 2023 procentul este undeva la 6,59%”, a declarat dr. Bogdan Pîrvu, medic pe Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Cadrele medicale botoșănene spun că acest val a luat amploare după pandemia de Covid-19, iar „liniștea” din acea perioadă o pun pe seama fricii de spital a oamenilor.

„Se observă că după această pandemie prezența la Psihiatrie este mult mai mare. Când era cu pandemia oamenilor le era frică de spital și fugeau”, a adăugat cadrul medical.

Înainte de a ajunge pe această secție mulți pacienți sunt, într-o primă fază, internați pe alte secții, cum ar fi gastroenterologie, medicină internă, neurologie sau cardiologie, iar ulterior intră în sevraj și ajung pe Secția de Psihiatrie.

„Un pacient cu alcool nu se internează doar pe Psihiatrie. Aceștia mai sunt internați la gastroenterologie, cardiologie, medicină internă, la neurologie, iar ulterior când intră în sevraj ajung la noi. Chiar acum am pe secție un pacient care a venit de la gastroenterologie, unde era internat cu ciroză și a intrat în sevraj. A făcut sevraj cu delir și este internat pe Secția Acuți III”, a completat dr. Bogdan Pîrvu.

Dependența de alcool se instalează după perioade variabile de consum constant. Se pare că unele persoane sunt mai predispuse la dependență, prin mecanisme complexe. La nivelul creierului, alcoolul afectează mai multe căi neuronale implicate în managementul stresului, al recompenselor, al formării obiceiurilor și luării de decizii.

Aparținătorii persoanelor care au o astfel adicție încearcă să evite internarea pacientului pe această secție, din cauza preconcepțiilor.

„Se încearcă tocmai din motivul ăsta să nu ajungă la Psihiatrie, ca să nu spună lumea că sunt cu o patologie psihiatrică. Dar până la urmă tot la noi vor ajunge. Eu tratez pacienți de la 18 ani până la 80 de ani, iar cea mai frecventă adicție este alcoolul”, a spus medicul botoșănean.

Val de neoprit

Cadrele medicale spun că dependența de această substanță a existat și va exista, iar motivul pentru care oamenii ajung să intre în această situație este fie anturajul, fie lipsa ocupației.

„La Botoșani avem pacienți cu alcool la greu și o să tot avem. Cauza cea mai frecventă este anturajul, dar și lipsa ocupației, a șomajului”, a spus dr. Bogdan Pîrvu.

De asemenea, cei mai mulți oameni care consumă alcool provin din mediul rural, deoarece au la îndemână cele necesare procesării alcoolului. Dacă acesta dorește să scape de acest viciu are nevoie de foarte multă motivație și să fie perseverent.

Ei trebuie să știe că nu internarea este totul. După ce se externează din spital dacă se apucă iar să consume, tot la spital vor ajunge și totul a fost în zadar. Rolul psihologului este esențial”, mai spune medicul.

În plus, în ziua de astăzi există foarte multe posibilități și forme de ajutor pentru a scăpa de această dependență. De exemplu, există grupuri intitulate „Alcoolicii anonimi”, unde pot beneficia de consiliere și ajutor din partea unor persoane care au trecut exact prin aceeași situație. Mai există și grupul de psihoterapie recomandat de psihologii spitalului. 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1062

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9567

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1303

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...