Peste 5.000 de botoșăneni suferă de osteoporoză, iar numărul este în creștere. Medic: „Osteoporoza este o boală mută, iar pacientul află abia după ce se fracturează” (video)

Osteoporoza este o boală mută, asimptomatică, silențioasă, care este una dintre cele mai comune boli osoase și reprezintă o problemă de sănătate publică, spun cadrele medicale de pe Secția de Endocrinologie a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

Potrivit acestora, în evidența specialiștilor de pe această secție sunt peste 5.000 de botoșăneni, număr care este în creștere de la an la an.

De asemenea, în Statele Unite ale Americii, în Europa și Japonia sunt diagnosticate, în prezent, 75 de milioane de cazuri de osteoporoză. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 30% din femeile caucaziene în postmenopauză suferă de osteoporoză.

„Pacientele, în general, se prezintă la noi pentru tulburări ale ciclului menstrual, pentru infertilitate, menopauză și, nu în ultimul rând, adresabilitatea cea mai mare este pentru osteoporoză. Este una dintre cele mai comune boli osoase și reprezintă o problemă de sănătate publică. O consecință a demineralizării osoase este fractura și, s-a estimat că, anual, apar nouă milioane de fracturi osteoporotice în lume cu un impact important asupra psihicului pacientului”, a precizat medicul endocrinolog Carmen Petronela Moldovanu.

Mai mult decât atât, cadrele medicale precizează că cele mai multe paciente află că suferă de această boală abia după ce se fracturează.

„În cabinetul nostru primim multe paciente din cabinetele de ortopedie. După ce au avut o fractură sunt trimise pentru evaluare la noi și aflăm că au osteoporoză severă. Vorbim despre femeile aflate în postmenopauză, care au peste 50 – 55 de ani. Recomandat este să efectueze un test de osteoporoză în primii ani, după ultima menstruație. Mai este și cazul femeilor care au menstruație, dar au multipli factori de risc, cum ar fi medicație cortizonică, boli asociate gastrointestinale, sindroame de malasorpți, deficit de calciu, vitamina D, etc. Femeile care deși sunt la menstruație și suferă o fractură au indicația de a efectua testul de osteoporoză”, a declarat medicul endocrinolog Ilinka Grozavu.

Osteoporoza apare și în rândul bărbaților, însă vârsta la care apare este un pic mai înaintată. În general, bărbaților li se recomandă să efectueze testul pentru osteoporoză în cazul în care cadrul medical găsește boli asociate sau cancere cu tratamente chimioterapice sau au suferit o fractură.

„Scopul efectuării testului este pentru a preveni fracturile. Testul este o investigație imagistică, durează 15 minute, are loc o scanare la nivelul coloanei, al șoldului și al antebrațului. În zona Dorohoiului am tratat undeva la 2.000 de paciente într-un an”, spune dr. Ilinka Grozavu.

De asemenea, există și un program național de osteoporoză în care pacienții pot fi încadrați conform protocolului și pot primi gratuit tratamentul în cadrul unității sanitare, dacă îndeplinesc condițiile din protocol.

„Avem un program național de osteoporoză în care pacienții pot fi încadrați conform protocolului în vigoare și pot primi tratament gratuit în Ambulatoriul de Specialitate dacă îndeplinesc condițiile din protocol. Pentru pacienții care au osteoporoză și nu îndeplinesc condițiile de gratuitate noi eliberăm prima rețetă și scrisoare medicală pentru medicul de familie, care poate continua tratamentul atât timp cât este recomandat și îl poate face în regim de compensare”, a mai spus dr. Carmen Petronela Moldovanu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Trafic restricționat în noaptea alegerilor, despre ce zonă este vorba! (Video)

Friday, 22 November 2024

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat, vineri dimineață, că în noaptea alegerilor, adică în intervalul orar 21:00 – 06:00, traficul va fi restricționat pe o a...

Peste 1300 de forțe de ordine mobilizate pentru alegeri, un elicopter Black Hawk va supraveghea traficul în Botoșani! (Video)

Friday, 22 November 2024

În acest sens, sunt angrenați 1300 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri. Totodată, în sprijin vor veni și jandarmii din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi d...

Neconformități găsite de pompieri în secțiile de votare, despre ce este vorba! (Foto, Video)

Friday, 22 November 2024

Au fost descoperite peste 50 de stări potențiale de pericol, care au fost înlăturate în urma controalelor efectuate de pompieri. Pentru deficienţele care au întrunit elementel...