Medicii din județele Moldovei spun că în această regiune numărul transplanturilor de rinichi este incredibil de mic în comparație cu celelalte regiuni ale României.
Mai mult, sunt persoane care se află pe listele de așteptare de mai bine de 20 de ani.
„În zona Moldovei nu stăm foarte bine. Din păcate, sunt puține intervenții, iar numărul de pacienți este constant - peste 500 de persoane care sunt pe lista de așteptare și s-au realizat doar două sau trei intervenții până în prezent, în acest an, ceea ce înseamnă foarte puțin”, a declarat conf. univ. dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași.
Intervenţiile chirurgicale de prelevare şi transplant se desfăşoară aproape simultan, în două săli de operaţii de la Spitalul C.I. Parhon din Iaşi, iar ultimul transplant a fost efectuat chiar zilele trecute, la un tânăr 29 de ani. În urma investigațiilor medicale făcute membrilor familiei, s-a constatat că între pacient și mama sa există o compatibilitate foarte bună, motiv pentru care s-a decis demararea intervenției de prelevare a organului și transplantare.
Anul trecut, la acest spital din Iaşi au fost efectuate 13 transplanturi renale, printre ele fiind și un caz de la Botoșani.
Potrivit medicilor, tot anul trecut, în timp ce numărul donatorilor în viaţă a crescut, cel al celor aflaţi în moarte cerebrală a scăzut. Din ianuarie 2019 şi până în octombrie s-au făcut zece operaţii de la donator viu şi doar trei de la donator în moarte cerebrală.