Înțepătura sau mușcătura de căpușă este ușor de recunoscut pentru că, în cele mai multe cazuri, este vizibilă. Ea poate să producă durere la locul mușcăturii, umflătură, o senzație de arsură, dar poate fi însoțită și de semne generale, potrivit specialiștilor.
În cazul în care o persoană consideră că a fost înțepat sau mușcat de o căpușă este imperios necesar să se prezinte la o unitate spitalicească, deoarece doar un cadru medical are ustensilele și experiența necesară extragerii capului de căpușă.
„Cel mai important lucru pe care îl avem de făcut este să mergem la UPU sau CPU, pentru că îndepărtarea căpușei este o intervenție nu tocmai facilă, deoarece trebuie smuls și capul insectei, pentru că există riscul suprainfectării. În cabinetele medicale sunt instrumente specializate, dar și personal calificat pentru această intervenție”, a precizat Ioan Asaftei, purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.
Căpușele prin mușcătura lor sunt factori de risc în transmiterea unor boli, cum ar fi boala lyme sau encefalita de căpușă.
În ultima perioadă, în special de când s-a încălzit afară și totul în jur a înverzit, la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din Botoșani s-au prezentat un număr de 30 de persoane, care au fost înțepate de căpușe.
„În intervalul 1 aprilie până în prezent, un număr de peste 30 de persoane au fost înțepate de căpușe, dintre care un număr de 14 copii cu vârste cuprinse între doi ani și 17 ani, dar și peste 16 persoane adulte”, a adăugat cadrul medical.
Măsuri preventive:
Persoanele care călătoresc în zone cu risc pot reduce expunerea la căpușă aplicând următoarele măsuri preventive:
- portul de îmbrăcăminte în culori deschise, pentru a putea observa ușor insectele;
- îmbrăcămintea va acoperi mâinile și picioarele;
- pantalonii trebuie introduși în ciorapi și mânecile la cămăși nesuflecate;
- se recomandă și utilizarea substanțelor repelente pentru piele expusă.