Județul Botoșani se confruntă cu o criză acută a medicilor de familie. Cetățenii din opt comune nu au acces la medic de ani buni, iar alții s-au trezit de pe o zi pe alta că le-a plecat medicul. Cum nevoia te învață, botoșănenii trebuie să parcurgă zeci de kilometri până la cel mai apropiat cabinet de medic de familie.
În județul Botoșani locuitorii din opt localități nu au acces la un medic de familie. Este vorba despre comunele Adășeni, Dimăcheni, Manoleasa, Cordăreni, Broscăuți, Drăgușeni, Durnești și George Enescu, iar populația din aceste comune depășește 20.000 de locuitori.
De asemenea, sunt vacante la nivel de județ un număr de 30 de posturi de medici de familie, dintre care doar șapte sunt în municipiul Botoșani.
În municipiul Dorohoi, orașul Bucecea, comunele Adășeni, Blândești, Broscăuți, Călărași, Concești, Coțușca, Dimăcheni, Drăgușeni, Frumușica, Hudești, Manoleasa, Răuseni, George Enescu, Ungureni, Viișoara, Vorniceni, Păltiniș, Cordăreni, Durnești, Suharău și Sulița sunt câte un post vacant de medic de familie.
Ajutor cerut autorităților locale
În contextul crizei medicilor de familie în județul Botoșani a avut loc o ședință a Comisiei de Dialog Social în cadrul căreia a fost dezbătută această problematică și ce măsuri pot fi luate pentru a-i atrage pe medicii de familie.
„Casa de Asigurări de Sănătate, împreună cu Direcția de Sănătate Publică și Colegiul Medicilor Botoșani, face parte dintr-o comisie paritară. Ieri am avut o ședință a acestei comisii și am actualizat această listă a posturilor vacante în județul Botoșani. Am discutat despre măsurile ce pot fi luate pentru a atrage medicii de familie în județul nostru, doar că singuri nu putem. Fără autoritățile locale noi nu putem face prea multe”, a declarat Alina Mustiață, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) din Botoșani.
Cât câștigă un medic de familie la început de drum
Potrivit Alinei Mustiață, directoarea CAS, salariul unui medic de familie aflat la început de drum pornește de la 16.250 de lei pe lună și poate ajunge la 30.000 sau 40.000 de lei.
„Venitul unui medic în convenție cu Casa pentru prima dată, nou venit, pornește de 16.250 de lei. La această sumă se adaugă procent de 100% dacă este singurul medic de familie din acea localitate și 50% dacă mai este un medic. Plus, se adaugă un spor de zonă. Deci poate ajunge la sume de peste 30.000 și 40.000 de lei pentru medic nou venit. Partea financiară este asigurată, dar avem nevoie de sprijinul autorităților pentru spații”, a completat Alina Mustiață.
Directorul CAS mai susține că și autoritățile locale s-ar putea implica mai mult în atragerea și susținerea medicilor de famillie la Botoșani. De exemplu, ar putea să le acorde locuințe de serviciu sau să le asigure o parte dintre utilități.
Primari acuzați de dezinteres
Alina Mustiață a declarat că va trimite către toate unitățile administrativ teritoriale în care nu există medic de familie o adresă prin care va solicita să li se comunice care sunt facilitățile pe care le pot pune la dispoziție medicilor de familie.
„Vom trimite către toate UAT-urile din lista prezentată o adresă prin care solicităm să ne comunice care sunt facilitățile pe care le vor pune la dispoziție noilor medici ce vor intenționa să vină în aceste localități”, a adăugat Alina Mustiață.
Mai mult decât atât, specialiștii din acest domeniu arată că există un oarecare dezinteres al primarilor în ceea ce privește atragerea medicilor de familie. Didi Moșneguțu, președintele Colegiului Medicilor din Botoșani, a relatat că au fost primari care au „fugărit” medicii de familie, iar alții i-ar fi agresat.
„Deficitul de medici este la nivel național, sunt 1500 de posturi vacante în toată țara. Se caută soluții și cu Ministerul, iar în perioada următoare vor fi găsite alte soluții pentru a fi atrași medicii în sistem”, a completat directoarea CAS.
Zeci de kilometri parcurși până la cel mai apropiat medic
Deși în unele dintre comunele pe care le-am menționat anterior că nu au medic de familie de foarte mult timp, cetățenii de acolo au găsit o soluție de „avarie” sau de compromis și s-au înscris pe listele unor medici de familie cât mai aproape de ei.
De exemplu, Didi Moșneguțu spune că o parte dintre cetățenii din Drăgușeni au rămas înscriși pe lista sa de pacienți și parcurg astfel 55 de kilometri ca să ajungă la el. Pacienții își asumă astfel distanța pe care o au de parcurs, chiar dacă le este incomod.
„În localitățile fără medici de familie de foarte mult timp, oamenii de acolo au medic de familie, deoarece s-au înscris la alți medici din localitățile apropiate. Pacienții se pot înscrie la orice medic de familie din țara asta. Poate fi și un medic din București, nu contează”, susține Alina Mustiață.
Autoritățile arată că această criză a medicilor de familie în județul nostru ar urma să se adâncească, deoarece în momentul de față 44% dintre medicii de familie din județul Botoșani se apropie de vârsta pensionării.