Spirulina este denumirea unei biomase de cianobacterii în formă de spirală, alge de culoare albastru-verzui. Datorită particularităților specifice, biologii o încadrează între regnul vegetal și bacterii. Aceasta se poate găsi în lacurile calde care sunt situate în zonele tropicale din America, Asia și Africa.
Generalități
Spirulina este considerată un “superaliment” complet, bogat în proteine cu un conținut ridicat de vitamine, minerale și aminoacizi esențiali. Aceasta este utilizată de secole datorită proprietăților sale, fiind printre alimentele pe care le consumau aztecii și unele popoare vechi de pe teritoriul Africii. Citește în continuare și află mai multe despre spirulină: proprietăți, beneficii, contraindicații.
Proprietăți ale spirulinei
S-au realizat cercetări științifice pentru a se determina efectele benefice ale spirulinei asupra organismului uman și pentru a se stabili eficacitatea ei ca supliment nutritiv. Cercetările [1] au descoperit multe proprietăți ale consumului de spirulină, cum ar fi antioxidanții puternici și compușii cu proprietăți antiinflamatorii puternice pe care îi conține.
Spirulina este bogată în polizaharide, vitamine, minerale precum calciu, fier, mangan, potasiu, magneziu. Deoarece conține o cantitate crescută de substanțe active, aceasta contribuie la sănătatea organismului.
Beneficii
Unul dintre beneficiile comune ale spirulinei constă în aportul pe care îl aduce în privința combaterii malnutriție, datorită proprietăților nutritive. Spirulina ar putea fi utilă și ca parte a unei diete echilibrate pentru pierderea în greutate în mod sănătos.
Un studiu din 2020 [1] a arătat că spirulina are rol în scăderea indicelui de masă corporală, susține reducerea apetitului și a nivelului lipidelor din sânge, fără a promova deficitul nutrițional.
Spirulina poate opri absorbția grăsimilor în intestinul subțire. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru ca cercetătorii să poate face constatări precise. Alte beneficii potențiale ale spirulinei:
• unele studii [1] arată că aceasta poate susține lupta pentru prevenirea aterosclerozei și a scăderii factorilor de risc pentru afecțiuni cardiovasculare, datorită faptului că are rol în scăderea nivelului de colesterol LDL (“rău”) și ajută la creșterea celui de tip HDL (“bun”);
• sprijină îmbunătățirea vederii, datorită betacarotenului pe care în conține în cantitate mare;
• compușii spirulinei contribuie la ameliorarea simptomelor specifice rinitei alergice;
• promovează îmbunătățirea simptomelor asociate cu depresia și anxietatea, deoarece conține în mod natural aminoacidul triptofan, care este implicat în producția de serotonină;
• este posibil să ajute și în cazul diabetului, întrucât sprijină reducerea glicemiei și îmbunătățirea controlului acesteia [2].
Utilizări
Spirulina este disponibilă sub mai multe forme, printre care pudră, tablete, comprimate. Sub formă de pudră are gust amar, motiv pentru care, de regulă, este consumată împreună cu alte preparate, precum iaurturi, smoothie-uri, supe, piureuri, sucuri naturale.
Se recomandă ca pudra de spirulină să nu fie adăugată în preparate sau băuturi calde, ci doar în cele reci, în momentul servirii, pentru a nu își diminua proprietățile. Un alt aspect de luat în vedere este că se evită asocierea acesteia cu alcoolul, cafeaua sau băuturile răcoritoare, deoarece astfel de combinații pot scădea aportul benefic al spirulinei.
Important de reținut: discută cu un medic înainte de a utiliza suplimente naturiste pe bază de spirulină, pentru a te asigura că sunt adecvate necesităților organismului tău.
Apa de gură ce conține spirulină poate promova sănătatea orală, întrucât spirulina are rol în eliminarea tartrului și a riscului de a dezvolta gingivită.
Spirulina se poate utiliza și ca ingredient în unele produse de îngrijire a tenului, întrucât poate ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii, contribuie la reducerea riscului de apariție a alergiilor cutanate și ajută la regenerarea celulelor.
Contraindicații
Deși spirulina are multe proprietăți ce contribuie la sănătate, există și situații în care aceasta este contraindicată. De pildă, în cazul în care proveniența sa este îndoielnică, se recomandă evitarea acesteia, deoarece poate fi contaminată cu metale grele, putând afecta ficatul.
Copiii, femeile însărcinate și persoanele care suferă de unele afecțiuni, precum diabet, deficit de vitamina B12, afecțiuni autoimune sau care urmează diverse tratamente medicamentoase, trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a consuma spirulină, întrucât ar putea interfera cu unele substanțe active.
În general, datorită proprietăţilor sale nutritive, spirulina poate fi un supliment alimentar cu proprietăți benefice pentru sănătate, dacă este folosit în mod corespunzător. Este important să iei întotdeauna în considerare recomandările medicului privind consumul sau administrarea spirulinei.
Surse de referință:
1. “Spirulina: 11 Health Benefits and Nutrition.” Www.medicalnewstoday.com, 18 Dec. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/324027. Accessed 9 Mar. 2023;
2. Contributors, WebMD Editorial. “Spirulina: Are There Health Benefits?” WebMD, 6 Oct. 2020, www.webmd.com/diet/spirulina-health-benefits. Accessed 9 Mar. 2023.