Operaţiile laparoscopice, tot mai căutate la Spitalul Mavromati

Tot mai mulţi botoşăneni diagnosticaţi cu o anumită afecţiune care necesită o intervenţie chirurgicală apelează la operaţiile laparoscopice. 

Intervenţiile chirurgicale moderne prin această metodă, care au mai multe beneficii în comparaţie cu cele clasice, după cum susţin medicii, sunt alese în special de botoşănenii plecaţi în afara ţării.

Medicul chirurg  Cristian Vicol, șeful Blocului Operator, a declarat că la Spitalul Județean Mavromati au început să vină și adolescenți de 16 ani, cu apendicită, care preferă metoda modernă și mai puțin dureroasă în locul operației clasice.

Beneficiile pentru pacient sunt multiple, susţine medicul, dar scad și costurile de spitalizare.

”Sunt persoane tinere, de 16-17 ani, care au apendicită. Au două variante: ori se operează clasic la Pediatrie, ori vin aici și se operează laparoscopic. Am operat pacienți de 16 ani. Sunt beneficii prin această intervenție, respectiv timpul mai scurt de spitalizare. O operație clasică presupune minim șapte-opt zile de spitalizare, o operație laparoscopică în străinătate poate fi externat a doua zi, la noi îl ținem trei zile pentru că nu avem cabinete de medicină de familie care să-i urmărească, să-i panseze. Asta înseamnă că scad costurile, iar indicatorii sunt mai buni. Asta înseamnă și rulaj mare al pacienților. Și durerea este mai scăzută, cicatrice mică și riscul de infecție este mai scăzut”, a declarat medicul Cristian Vicol.

În anul 2017 la nivelul Spitalului Judeţean Mavromati au fost efectuate 3.000 de intervenţii chirurgicale, un procent de 18% fiind laparoscopice. Numeric ar însemna undeva la 540 de operaţii, cel mai în vârstă pacient operat laparoscopic având 92 de ani.

Șeful Blocului Operator de la Spitalul Mavromati susține că ar mai trebui încă un aparat de intervenții laparoscopice pentru a se putea dubla numărul de operaţii pe zi, în prezent fiind posibile trei intervenţii chirurgicale.

În ficare zi se fac trei sau patru colecistectomii laparoscopice. Avem o singură sală cu un singur aparat de laparoscopie. Aveam a doua sală, dar nu avem aparatură”, a spus medicul botoșănean.

Operaţiile laparoscpice se pot efectua şi contracost, iar cei care plătesc sunt în special botoşănenii pelcaţi la muncă peste hotare.

”Este aceeași calitate dar prețul la jumătate față de clinicile private. Un colecist laparoscopic este 2.500 lei, la jumătare față de clinicile particulare”, a mai spus medicul Cristian Vicol.

Chirurgia laparoscopica numita si chirurgie minim invaziva sau celioscopie este o tehnica chirurgicala moderna in care operatiile intraabdominale se efectueaza prin incizii mici (de obicei 0.5-1.5 cm), spre deosebire de inciziile mari necesare in chirurgia clasica.

Patologia chirurgicală care se poate rezolva laparoscopic în cadrul Spitalulului Județean de Urgenta Mavromati este colecistită acută, apendicită acută, hernie hiatală, ulcerul perforat, varicocelul, rezecția anterioară de rect.

 

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Medicii cauta sprijin la prefect!

Tuesday, 23 March 2010