Nu ne place la vaccin. Botoșani și Suceava, codașele vaccinării anti-Covid-19 din România

Nu ne place la vaccin. Botoșani și Suceava, codașele vaccinării anti-Covid-19 din România

România se află pe locul 6 în Europa şi pe locul 18 în lume în topul imunizării complete împotriva COVID-19, susțin oficialitățile. O notă distinctă o fac locuitorii din Nordul Moldovei, respectiv din județele Botoșani și Suceava.

Cele mai puţine persoane vaccinate în raport cu numărul total al populaţiei din judeţ sunt în ordine în Suceava, Botoşani, Bacău şi Neamţ, potrivit datelor comunicate de medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a încercat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, să explice de ce oamenii din judeţele menţionate nu vor să se vaccineze.

„Sunt judeţe în care, probabil, numărul persoanelor care au trecut prin boală este mare. Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii amână”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă. Alt motiv este dezinformarea populaţie care apare în special în rândul persoanelor în vârstă din mediul rural, a precizat Gheorghiţă.

În judeţul Botoşani procentele sunt 11% din populaţia rezidentă şi 13,40% cu tot cei sub 16 ani, în Giurgiu 11,38% şi 13,51%, în Bacău 11,40% şi 14,11%, iar în Neamţ 11,9% şi 14,45%.

Cei mai puțini români care s-au vaccinat sunt totuși în judeţul Suceava, unde acoperirea vaccinală este de 10,4% din populaţia rezidentă și 13% cu tot cei sub 16 ani.

În aceste regiuni este nevoie de implicarea autorităţilor locale susține medicul Gheorghiţă.

 

Spune-ne opinia ta