„Nu am aer”. Președinta Asociației Moașelor din România, despre cazul Alexandra: ”În România nu ar trebui să moară nicio femeie, niciun copil”

Melania Elena Tudose, președinte Asociația Moașelor Independente, a vorbit despre tragedia din Botoșani, acolo unde Alexandra, tânara de 25 de ani, și-a pierdut viața.

„Nu am aer”. Președinta Asociației Moașelor din România, despre cazul Alexandra: ”În România nu ar trebui să moară nicio femeie, niciun copil”

   Foto: dcnews.ro

„Nu am aer” sunt ultimele cuvinte ale femeii care mai avea acasă trei copii.

Tânăra a implorat medicii, timp de șapte ore, să o ajute pentru că nu mai avea aer... Degeaba. Strigătul ei nu a fost auzi de nimeni. Dar dacă exista o moașă în spital, astăzi, Alexandra ar fi trăit.

„Din păcate, tragediile se întâmplă destul de frecvent în România. Ceea ce s-a întâmplat acolo este o mare tragedie. Lipsa de cadre și faptul că personalul este suprasolicitat reprezintă situații defavorabile. În România nu ar trebui să moară nicio femeie, niciun copil.

Pentru asta ar trebui cu toții să găsim soluții și să facem strategii valide. Există o lipsă de comunicare între instituții, între personal, între pacienți și cadrele medicale. Trebuie lucrat la aceste lucruri, trebuie să vedem ce nevoi avem în România, astfel încât sănătatea să fie prioritară.

În orice stat luminat din lumea asta, educația și sănătatea sunt prioritare. Asta trebuie să facem și noi, trebuie să găsim soluții”, a declarat Melania Elena Tudose pentru dcnews.ro.

Spitalele au nevoie de moașe, acestea ar salva vieți și ar preveni multe complicații

Melania Elena Tudose, președinte Asociația Moașelor Independente, a spus că dacă în Botoșani existau moașe care să acorde servicii antenatale, de supraveghere a sarcinii, iar Alexandra era urmărită atât de medic, cât și de o moașă, tragedia nu ar fi avut loc.

„Una dintre soluții vizavi de sănătatea reproducerii și sănătatea femeii este moașa. Din păcate, moașa este ignorată de autorități. Ne-am luptat o grămadă anul acesta să redeschidem specializarea la Carol Davila. Poate dacă la Botoșani era o moașă și Alexandra era urmărită de medic și de o moașă, poate că moașa observa mult mai devreme că este ceva în neregulă cu Alexandra și poate că nu se ajungea aici.

Dacă era o moașă în teritoriu, până ca Alexandra să ajungă la spital, poate că moașa aceea ar fi observat mult mai devreme oprirea în evoluție a sarcinii. Moașa ar fi avut o legătură mult mai strânsă, ea este mai disponibilă decât un medic obstetrician, mai ales în ceea ce presupune supravegherea, consilierea. Moașei i se poate da un telefon oricând, ea este disponibilă 24 din 24 pentru femeia pe care o are sub supraveghere. Sigur a fost ceva mai mult decât oprirea din evoluție a sarcinii. Adevărul o să iasă la iveală după anchetă. O să știm ce s-a întâmplat, care au fost pașii, iar dacă au existat greșeli medicale vom afla. Lipsa moașei din teritoriu este defavorabilă României”, a spus Melania Elena Tudose pentru DC News.

„Ne lipsesc moașele în teritoriu. Sistemul de sănătate ar trebui să găsească niște soluții”

„Trebuie mai multă comunicare între cadrele medicale și pacienți. Ne lipsește spiritul de echipă între cadrele medicale. Există doar comportament autoritar din partea medicilor. Cred că ar trebui să ne inspirăm din mediile externe. Cred că ar fi trebuit introdusă o materie de comunicare între cadrele medicale și pacienți. Cred că asta ne lipsește. Ne mai lipsesc moașele în teritoriu, cadrele medicale suficiente. Suntem suprasolicitați. Nu știu care este situația în Botoșani. Poate și acolo cadrele medicale au fost suprasolicitate. Când ești suprasolicitat, asta îți afectează și gândirea. Eu de 40 de ani lucrez noaptea. Aș simți nevoia să fac mai puține nopți. Simt că nu mai am această capacitate ca acum 20 de ani.

Sistemul de sănătate ar trebui să găsească niște soluții astfel încât cadrele medicale formate în România să nu mai plece în afară. Statul român plătește pentru formarea lor și nu beneficiem de serviciile lor. Cei care rămân în România sunt suprasolicitați. Trebuie să se gândească la soluții pentru a avea mai mulți medici de gardă. Apare oboseala, în 24 de ore nu poți să fii la o capacitate maximă. Trebuie să se rezolve aceste lucruri”, a mai zis Melania Elena Tudose, președinte Asociația Moașelor Independente în intervenția pentru DC News.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean agresiv cu propria mamă, reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție!

Wednesday, 18 September 2024

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în cursul zilei de marți, 17 septembrie a.c., a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de o ...

Produse susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști în Botoșani și alte două localități!

Wednesday, 18 September 2024

Imobilele aparțineau unor persoane din Botoșani, Dorohoi și Șendriceni, bănuite de comiterea infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau simil...

Spectacolul „Piese de rezistență” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Wednesday, 18 September 2024

Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregrafia: Victoria Bucun Sound design: Adrian Piciorea Video design: Andrei Cozlac Corepetitor: Incze Katalin Asistent ...