„Nu am aer”. Președinta Asociației Moașelor din România, despre cazul Alexandra: ”În România nu ar trebui să moară nicio femeie, niciun copil”

Melania Elena Tudose, președinte Asociația Moașelor Independente, a vorbit despre tragedia din Botoșani, acolo unde Alexandra, tânara de 25 de ani, și-a pierdut viața.

„Nu am aer”. Președinta Asociației Moașelor din România, despre cazul Alexandra: ”În România nu ar trebui să moară nicio femeie, niciun copil”

   Foto: dcnews.ro

„Nu am aer” sunt ultimele cuvinte ale femeii care mai avea acasă trei copii.

Tânăra a implorat medicii, timp de șapte ore, să o ajute pentru că nu mai avea aer... Degeaba. Strigătul ei nu a fost auzi de nimeni. Dar dacă exista o moașă în spital, astăzi, Alexandra ar fi trăit.

„Din păcate, tragediile se întâmplă destul de frecvent în România. Ceea ce s-a întâmplat acolo este o mare tragedie. Lipsa de cadre și faptul că personalul este suprasolicitat reprezintă situații defavorabile. În România nu ar trebui să moară nicio femeie, niciun copil.

Pentru asta ar trebui cu toții să găsim soluții și să facem strategii valide. Există o lipsă de comunicare între instituții, între personal, între pacienți și cadrele medicale. Trebuie lucrat la aceste lucruri, trebuie să vedem ce nevoi avem în România, astfel încât sănătatea să fie prioritară.

În orice stat luminat din lumea asta, educația și sănătatea sunt prioritare. Asta trebuie să facem și noi, trebuie să găsim soluții”, a declarat Melania Elena Tudose pentru dcnews.ro.

Spitalele au nevoie de moașe, acestea ar salva vieți și ar preveni multe complicații

Melania Elena Tudose, președinte Asociația Moașelor Independente, a spus că dacă în Botoșani existau moașe care să acorde servicii antenatale, de supraveghere a sarcinii, iar Alexandra era urmărită atât de medic, cât și de o moașă, tragedia nu ar fi avut loc.

„Una dintre soluții vizavi de sănătatea reproducerii și sănătatea femeii este moașa. Din păcate, moașa este ignorată de autorități. Ne-am luptat o grămadă anul acesta să redeschidem specializarea la Carol Davila. Poate dacă la Botoșani era o moașă și Alexandra era urmărită de medic și de o moașă, poate că moașa observa mult mai devreme că este ceva în neregulă cu Alexandra și poate că nu se ajungea aici.

Dacă era o moașă în teritoriu, până ca Alexandra să ajungă la spital, poate că moașa aceea ar fi observat mult mai devreme oprirea în evoluție a sarcinii. Moașa ar fi avut o legătură mult mai strânsă, ea este mai disponibilă decât un medic obstetrician, mai ales în ceea ce presupune supravegherea, consilierea. Moașei i se poate da un telefon oricând, ea este disponibilă 24 din 24 pentru femeia pe care o are sub supraveghere. Sigur a fost ceva mai mult decât oprirea din evoluție a sarcinii. Adevărul o să iasă la iveală după anchetă. O să știm ce s-a întâmplat, care au fost pașii, iar dacă au existat greșeli medicale vom afla. Lipsa moașei din teritoriu este defavorabilă României”, a spus Melania Elena Tudose pentru DC News.

„Ne lipsesc moașele în teritoriu. Sistemul de sănătate ar trebui să găsească niște soluții”

„Trebuie mai multă comunicare între cadrele medicale și pacienți. Ne lipsește spiritul de echipă între cadrele medicale. Există doar comportament autoritar din partea medicilor. Cred că ar trebui să ne inspirăm din mediile externe. Cred că ar fi trebuit introdusă o materie de comunicare între cadrele medicale și pacienți. Cred că asta ne lipsește. Ne mai lipsesc moașele în teritoriu, cadrele medicale suficiente. Suntem suprasolicitați. Nu știu care este situația în Botoșani. Poate și acolo cadrele medicale au fost suprasolicitate. Când ești suprasolicitat, asta îți afectează și gândirea. Eu de 40 de ani lucrez noaptea. Aș simți nevoia să fac mai puține nopți. Simt că nu mai am această capacitate ca acum 20 de ani.

Sistemul de sănătate ar trebui să găsească niște soluții astfel încât cadrele medicale formate în România să nu mai plece în afară. Statul român plătește pentru formarea lor și nu beneficiem de serviciile lor. Cei care rămân în România sunt suprasolicitați. Trebuie să se gândească la soluții pentru a avea mai mulți medici de gardă. Apare oboseala, în 24 de ore nu poți să fii la o capacitate maximă. Trebuie să se rezolve aceste lucruri”, a mai zis Melania Elena Tudose, președinte Asociația Moașelor Independente în intervenția pentru DC News.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DSP Botoșani a demarat campania de eliberare a spațiilor publicitare din oraș! (foto)

astăzi, 17:15

Campania a demarat deja, de pe stâlpii care deservesc rețeaua de electricitate din mai multe zone ale orașului fiind dezafectate panourile publicitare deteriorate sau care nu fac obiectul unor...

Jandarmeria Botoșani la bilanț: Evaluarea activității și a rezultatelor obținute în anul 2024!

astăzi, 16:00

În dimineața zilei de joi, 23 ianuarie, la sediul Jandarmeriei Botoșani s-a desfășurat ,,Evaluarea activității și a rezultatelor obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani...

O femeie de 88 de ani a donat un palton cu 4.000 de euro, Poliția a intrat pe „fir”!

astăzi, 15:35

Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată, miercuri dimineață, prin apel 112 de o suceveancă, în vârstă de 88 de ani, care a reclamat că în urmă cu aproximativ două săpt...