Raportul Curții de Conturi privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență demască plăți ilegale sau neconforme făcute în Direcțiile de Sănătate Publică din România, incluzându-se și DSP Botoșani.
DSP Botoșani, Argeș, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Olt și DSPMB au plătit ore suplimentare și altor categorii de personal (ex. personal TESA), plăți efectuate în afara cadrului legislativ incident, în sumă de 306.000 de lei. Au existat situații în care orele suplimentare evidențiate/plătite unor membri ai comitetului director au depășit orele lucrate conform normei legale de 8 ore/zi, respectiv ajungându-se la 239 ore suplimentare pe luna aprilie 2020 (DSPMB).
DSP Botoșani, Dâmbovița și Prahova au decontat din transferuri de la Ministerul Sănătății cheltuieli în sumă de 121.000 de lei, cu carantinarea persoanelor care nu au respectat condițiile izolării sau au părăsit locul de carantinare, fără verificarea prealabilă a statutului acestora în momentul primirii deconturilor de cheltuieli de la unitatea administrativ teritorială.
„Este vorba despre un control încheiat pe 28 februarie și despre un altul finalizat la începutul lunii mai, pe 2-3 mai, când eu aveam vreo trei zile de când eram la conducere și abia mă adaptam noilor responsabilități. Am discutat cu colegii, iar la noi a fost vorba despre neconformități, dar cumulând o sumă modică, avem termen de remediere și vom remedia problema. Bineînțeles, va mai veni Curtea, probabil în toamnă, iar acel control va viza mandatul meu și îmi voi asuma. Însă noi suntem destul de bine comparativ cu celelalte județe. Când au venit ultima dată, au stat circa o săptămână, iar eu nu știam exact ce documente trebuie pregătite, dar unde nu am știut, m-am informat și am dat mai departe Curții. Despre carantinare, Poliția s-a ocupat, noi am fost doar însoțitori, dar pot spune că toate carantinările s-au făcut conform normelor în vigoare. Iar neconformitățile găsite sunt modice”, a spus medicul Monica Adăscăliței, director interimar al DSP Botoșani.
(R.A.)