Muncă în echipă la „Mavromati”, medici „nevoiți” să renunțe la orgolii: „Mai întâi te gândești la siguranța pacientului” (Video)

Deficitul de personal se resimte pe toate secțiile Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani. Pentru a acoperi lipsa unor colegi, medicii fie apelează la colegii din alte specialități, fie se „descurcă cum pot”.

Medicul Simona Elena Bordiciuc a relatat în cadrul unei conferințe de presă despre un caz la care a avut nevoie de ajutorul colegilor chirurgi, însă din partea de adulți. Asta pentru că un pacient s-a destabilizat, iar pe gardă era singură și avea nevoie de ajutor.

În acest sens, medicul ține să le mulțumească colegilor de la „Mavromati” pentru răspunsul prompt și pentru ajutorul dat în astfel de situații de criză.

„Vreau să le aduc mulțumire colegilor din partea de adulți, atât celor de pe chirurgie, cât și de pe ortopedie, avem sprijinul lor de fiecare dată. În cursul unei gărzi s-a întâmplat ca un pacient să fie destabilizat, iar colegii de la Județean au răspuns în timp util, au venit și ne-au ajutat cu acel caz”, a declarat dr. Simona Elena Bordiciuc, coordonatoarea Secției de Chirurgie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.

 

Cadrul medical arată că, uneori, într-o gardă este doar un medic chirurg și se întâmplă să rămână descoperiți. În astfel de cazuri, medicul Simona Elena Bordiciuc susține că primează siguranța pacientului, nu orgoliul profesional.

În momentul respectiv nu avea cine să fie la serviciu, fiind un număr restrâns de medici și se întâmplă câteodată să fim descoperiți. Serviciul nostru de gardă presupune un singur medic în spital, un medic prin chemare de la domiciliu, dar de cele mai multe ori suntem chirurgie ortopedie, iar în cazurile complexe nu poți interveni cu un coleg de pe ortopedie dacă nu ai siguranța că pacientul o să fie bine. Mai întâi te gândești la siguranța pacientului și apoi la orgoliul tău personal”, a completat medicul Simona Elena Bordiciuc.

Totodată, aceasta spune că ar mai avea nevoie de colegi noi. Chiar dacă de multe ori reușesc să se descurce cum pot sau apelează la alți colegi, „o a doua mână” este mereu binevenită.

„Mereu este nevoie de o a doua mână și este indicat ca o intervenție chirurgicală să se realizeze între doi medici, nu între un medic și asistent sau medic și medic din altă specialitate. Însă, în anumite cazuri când n-ai pe ce să pui mâna intervii singur până îți vine ajutorul. Se întâmplă să vină și ajutorul, altfel, te descurci cum poți”, a conchis medicul botoșănean.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

APOLODOR, festivalul după model FILIT, care transformă Botoșaniul într-o lume literară pentru copii și adolescenți! (Foto, Video)

Friday, 18 July 2025

În perioada 18 – 21 septembrie municipiul Botoșani se transformă într-o lume literară și artistică dedicată copiilor și adolescenților. Acest lucru este posibil prin organiza...

Caz șocant în Botoșani: Un copil de 13 ani a amenințat că se sugrumă cu șireturile de la adidași! (Video)

Thursday, 17 July 2025

Un exemplu concret de dependență de gadgeturi a fost prezentat de medicul Laura Jijie, specialist psihiatrie pediatrică la Botoșani. Cadrul medical a povestit că, recent, a avut pe secție un cop...

Asistenții medicali comunitari au sărbătorit în mijlocul botoșănenilor cu o activitate de sănătate publică! (Foto, Video)

Thursday, 17 July 2025

Astăzi, pe Pietonalul „Unirii” din municipiul Botoșani a avut loc o activitate de sănătate publică, organizată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) în parteneriat cu Rețe...