MS: Grupul de lucru care analizează posibilitatea introducerii cannabisului medicinal a început deja să lucreze

MS: Grupul de lucru care analizează posibilitatea introducerii cannabisului medicinal a început deja să lucreze

Ministerul Sanatatii (MS) precizeaza ca grupul de lucru care analizeaza posibilitatea introducerii cannabisului medicinal, ca terapie adjuvanta in bolile cronice, a fost infiintat pentru a asigura accesul pacientilor la tratamente inovative. MS arata ca legislatia romaneasca permite utilizarea canabidiolului in medicamente, nefiind substanta controlata.

In luna februarie, europarlamentarii au adoptat, la Strasbourg, o rezolutie privind utilizarea cannabisului in scopuri medicale la nivelul Uniunii Europene (UE). 

Potrivit unui comunicat de presa transmis miercuri seara de Ministerul Sanatatii, prima intalnire a Grupului de lucru infiintat de MS in acest scop a avut loc marti.

Din grupul de lucru fac parte reprezentanti ai MS, CNAS, ANMDM, sefi ai comisiilor de specialitate neurologie pediatrica, psihiatrie adulti si psihiatrie pediatrica, dar si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti.

In cadrul intalnirii, specialistii au subliniat ca unicul produs benefic in tratamentul adjuvant al epilepsiilor rare (Sindrom Dravet si Lennox - Gastaut) din cele existente pe piata externa si care are autorizatie de punere pe piata de la FDA (Food and Drog Administration) este in prezent comercializat doar in SUA. Procedura de autorizare pentru piata europeana este posibil sa fie finalizata de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) in prima jumatate a acestui an.

MS precizeaza ca legislatia romaneasca permite utilizarea canabidiolului in medicamente, nefiind substanta controlata.

In cadrul intalnirii s-a subliniat diferenta intre THC - care reprezinta substanta psihoactiva din cannabis si se regaseste in tabelul 1 al Legii 339/2005 care cuprinde substante interzise si fara interes in medicina si CBD - canabidiol - o substanta care poate fi utilizata in scop terapeutic.

"Ministerul Sanatatii doreste sa asigure accesul la tratamente inovative care aduc beneficii pacientilor si acesta este motivul pentru care am infiintat acest grup de lucru. Trebuie sa identificam solutii care sa respecte toate conventiile internationale, in acest caz vorbim despre Conventia Unica asupra Stupefiantelor din 1961 si Conventia Natiunilor Unite din 1971 asupra substantelor psihotrope. In aceste conditii, vom urmari autorizarea in Europa a produsului Epidiolex pentru asigurarea accesului rapid la tratament pentru pacientii cu epilepsie rara din Romania", a declarat Octavian Alexandrescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, citat in comunicat. mai mult...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

astăzi, 19:09
162

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

astăzi, 17:41
235

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

astăzi, 16:43
535

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...