Ministerul Sănătății (MS) a avizat înființarea unui cabinet de chirurgie cardiovasculară și a unuia de chirurgie toracică în cadrul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Județean de Urgență (SJU) „Mavromati” din Botoșani, a anunțat, luni, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici.
Potrivit sursei citate, vor fi scoase la concurs două posturi de medici, câte unul pentru fiecare compartiment. Demersul stă la baza constituirii unei secții dedicate tratării bolnavilor din județ, încă nevoiți să fie transportați spre clinici din Iași și Suceava, în cazul unor intervenții de urgență, sau să aștepte câteva luni pentru a fi supuși operațiilor necesare în cadrul SJU Botoșani.
„Sănătatea este un domeniu prioritar pentru noi și cred că de la începutul mandatului am demonstrat acest lucru. Sistemul sanitar botoșănean este și va rămâne o prioritate a mandatului meu! Vreau să vă reamintesc că de la începutul anului au fost angajați 10 medici tineri, s-a revitalizat Secția Exterioară de la Săveni - unde activează trei medici tineri foarte valoroși - și s-au mai scos la concurs alte 14 posturi. Vom continua să scoatem la concurs posturi de medici, pentru că avem nevoie de tineri capabili, de medici în diferite specializări pentru ca și la Botoșani pacienții să beneficieze de cele mai înalte standarde de tratare a afecțiunilor de care suferă”, a declarat Doina Federovici.
„Practic, este o primă etapă, prin care noi, având acest aviz, putem scoate posturile de medici la concurs. Spațiul îl avem, l-am renovat, l-am pus la dispoziție, partea de infrastructură, de instrumentare, de ceea ce privește logistica unui cabinet de ambulatoriu este deja constituită. Aceste două specialități sunt foarte importante, pentru că noi în Unitatea de Primiri Urgențe ne confruntăm cu un procent mare de urgențe de chirurgie vasculară și de chirurgie toracică, în special post traume. Acești bolnavi sunt supravegheați la noi, dar dacă sunt intervenții chirurgicale, trebuie trimiși la Iași. Aceste două cabinete nu ne ajută în urgențe, dar sunt o primă etapă în înființarea acelui compartiment. Ne ajută și pe partea de ambulatoriu foarte mult, pentru că patologia vasculară este mână în mână cu patologia cardiacă. Iar toți acești bolnavi erau programați și la trei luni, și la patru luni”, a explicat medicul Constantin Laurian Radu, managerul medical al SJU „Mavromati”.