Începând din luna septembrie, toate spitalele publice din România vor fi obligate să afişeze pe prima pagină a site-urilor proprii mai multe informații despre activitatea medicală şi financiară, inclusiv numele doctorilor care au și cabinete private, a anunţat, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete.
El a spus că, în această săptămână, va publica un Ordin de ministru prin care toate spitalele publice din România vor fi obligate să afişeze pe prima pagină a site-urilor proprii date privind bugetul de care dispun, sumele plătite pentru salarii şi pentru serviciile medicale, numărul de pacienţi prezenţi în unităţile de primiri urgenţe, retenţia în spital sau numărul de trasferuri.
„Spitalele vor publica pe site numele medicilor care au şi cabinete private. Problema noastră nu sunt marile lanţuri de spitale private, pentru că acestea funcţionează după reguli mai clare decât spitalele publice. Problemele sunt date de cabinetele individuale (pentru zona non-chirurgicală) şi de clinicile micuţe, cu o sală-două de operaţii. Ele sunt necesare în sistem, dar acolo apare acest fenomen mult mai pronunţat”, a spus Rogobete, precizând că datele vor fi centralizate lunar şi analizate şi la nivelul Ministerului Sănătăţii, scrie HotNews.
Potrivit primelor date analizate de minister, „există regiuni în care incidenţa de transfer nejustificat între public şi privat este mai mare”.
„De exemplu, în Bucureşti există cel mai mare număr de pacienţi care obţin diagnosticul în sistemul public, cea mai mare parte a tratamentului se desfăşoară în sistemul privat, după care un procent ridicat se întorc în sistemul public pentru recuperare”, a spus Rogobete.
Ministrul a explicat că fenomenul e mai frecvent în cazul medicilor care lucrează în cabinetele individuale cu activitate non-chirurgicală şi al clinicilor mici, cu una-două săli de operaţii: „Ele sunt necesare în sistem, dar acolo apare acest fenomen mult mai pronunţat”.
Rogobete a atras atenţia şi asupra responsabilităţii medicilor care îşi desfăşoară activitatea în paralel, în sistemul public şi în cel privat: „Medicii care pleacă din spital în timpul programului şi merg la cabinetele private vor rămâne fără contract de muncă.”
Noile reglementări vin în contextul unui pachet mai larg de reformă anunţat de guvern în luna iulie. Acesta include, printre altele, prelungirea programului în ambulatoriu, controale neanunţate în spitale, dar şi noi criterii de performanţă pentru manageri şi şefi de secţie.