Ministrul Sănătății spune că e "în regulă" ca asigurații să aștepte 3 luni pentru un RMN: Suntem un sistem social

Ministrul Sanatatii Sorina Pintea considera ca este normal ca o persoana care cotizeaza obligatoriu luna de luna la sistemul public de sanatate sa aiba accesul ingreunat la servicii, de vreme ce la acest moment doar 5 milioane de romani contribuie, dar 17 milioane beneficiaza.

Declaratia a fost facuta de Pintea, in contextul in care i s-a cerut sa explice de ce vrea sa restranga serviciile incluse in pachetul minim pentru asigurati.

"Acum ai acces in limita fondurilor pe care furnizorul de servicii medicale le primeste de la Casa de Asigurari pe diferite domenii", a spus Pintea, intr-o interventie telefonica la Digi24.

Jurnalista televiziunii a intrebat-o insa despre situatia din prezent, cand asigurati care contribuie substantial nu beneficiaza de un minim din drepturile care li se cuvin prin lege.

"In cazul unor urgente se pot adresa unitatilor de primiri urgente, in cazul unei non-urgente exista medicul de familie, medicul specialist...", a explicat ministrul traseul pe care un bolnav il parcurge in sistemul medical de stat.

Jurnalista i-a dat insa un exemplu concret, al unui contribuabil care are o afectiune a coloanei vertebrale, vrea sa o investigheze, urmeaza traseul mentionat, dar este programat la RMN (Rezonanta magnetica nucleara - n.red.) abia peste 3 luni, timp in care e nevoit sa suporte disconfort si durere.

"Exista aceasta posibilitate, ca suntem un sistem social de asigurari. Eu spun ca accesul din acest punct de vedere e in regula", a raspuns ministrul Sanatatii, adaugand ca 5 milioane de asigurati acopera serviciile pentru 17 milioane de cetateni.

Intrebata ce ar fi de corectat intai aici, inainte de a se restrange pachetul minim de asigurari, Pintea a raspuns ca "modul de organizare si transparenta in programare".

Insa ceea ce spune Sorina Pintea nu depinde de contribuabilii carora le taie din serviciile la care si asa abia au acces, ci de manageri de unitati medicale sau conducatori ale institutiilor de stat.

Pintea sustine ca deja a impus reguli care sa asigure aceasta transparenta si ca in aceasta perioada ar verifica implementarea lor.

Ea spune ca pacientii vor putea sa urmareasca o lista in momentul in care isi fac programarea si sa fie astfel asigurati ca vor beneficia de serviciu cand sunt programati, lucru care, sustine ea, va risipi suspiciunile ca unii prind loc si altii nu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Momente de mândrie pentru învățământul botoșănean: Prof. Ioana Cristina Pașcău a câștigat trofeul „Profesorul Anului din mediul rural”!

Monday, 24 February 2025

Gala „Profesorul Anului din mediul rural” aduce în prim-plan și aplaudă eforturile și rezultatele oamenilor excepționali, care lucrează în învățământul din ...

Cel mai așteptat film de comedie românesc al anului, „Mentorii”, ajunge în avanpremieră la Botoșani!

Monday, 24 February 2025

Filmul are parte de două proiecții speciale care vor avea loc de la ora 17:30, la Happy Cinema și de la ora 19:00 la Cinema Unirea. Tot pe 28 februarie, „Mentorii”, primul lungmetraj pr...

Tot mai puține locuri de muncă pentru absolvenții de studii superioare: LISTA completă transmisă de AJOFM Botoșani!

Monday, 24 February 2025

Astfel, pe nivel de studii, 24 de locuri de muncă se adresează candidaților cu studii superioaare, în timp ce 433 sunt pentru cei cu studii medii. Pe nivel de calificare, calificații au l...