Metode simple pentru a ne reveni după excesul de sărbători. Medic botoșănean: ”Numărul unu este apa!”

Abuzurile alimentare de sărbători pot duce la complicații serioase din punct de vedere al sănătății. Tocmai de aceea specialiștii în medicină și nutriție recomandă o perioadă de relaxare alimentară, de tonifiere a organismului și restabilire a echilibrului prin câteva sfaturi simple.

Metode simple pentru a ne reveni după excesul de sărbători. Medic botoșănean: ”Numărul unu este apa!”

   Foto: Adevărul

Oamenii își vizitează, prietenii, rudele, și trebuie cinstitită fiecare masă. După două săptămâni intense, organismul multor români ajunge să nu mai suporte abuzurile. Apar probleme de toate felurile, de la cele mai ușoare, cum ar fi tulburările gastrice și până la situații de viață sau de moarte, precum infarctul miocardic, AVC-ul sau scânteia care aprinde boli cronice foarte grave. Tocmai de aceea specialiștii în medicină și nutriție recomandă, ca după sărbători, dacă am scăpat cu bine, fără să ajungem pe un pat de spital, sau ușa unui cabinet medical, să începem să restabilim echilibrul în organism. Medicii recomandă trei metode la îndemâna fiecăruia.

 

Hidratarea, primul pas

Medicul Corneliu Saradan, de la Direcția de Sănătate Publică Botoșani, este un specialist în prevenție și spune că există trei pași importanți pentru a ne regăsi echilibrul după sărbători. Mai ales dacă am făcut abuz alimentar, și nu numai. Punctul zero, spune Corneliu Saradan, este evaluarea sumară a stării de sănătate. „Punctul zero este stabilirea stării de sănătate inițiale. Greutate, înălțime, circumferință abdominală, indice de masă corporală, ca să știm de unde pornim. Folosim un cântar, să vedem cât am crescut în greutate. Stabilim indicele de masă corporală coroborând cu înălțimea. Apoi, folosim și un tensiometru să determinăm tensiunea arterială. Dacă reușim și o glicemie, și mai bine. Putem face chiar analize de început de an, dacă nu ne simțim chiar bine. De aici putem vedea ce avem de îndreptat”, spune medicul botoșănean. Mai apoi, dacă totuși nu este nevoie de investigații medicale amănunțite, începem o hidratare a organismului.

„Dintre cele trei puncte esențiale în redobândirea echilibrului după excesul de sărbători, numărul unu este apa. Apă și nu alte lichide acidulate, fructate samd. Corpul își reface echilibrul cu ajutorul apei, fiindcă 60% din corpul nostru este format din apă. În plus, dacă am luat mult în greutate de sărbători și vrem să dăm jos din kilogramele în plus, apa este din nou una dintre soluții. Dacă bem suficientă apă, tăiem foamea”, mărturisește Corneliu Saradan.

Legumele și fructele dau tonul. Fără diete minune

După hidratarea, a doua metodă pentru restabilirea organismului recomandă de medicul Corneliu Saradan dar și de alți specialiști, este dublarea porțiilor de fructe și legume, în detrimentul mâncărurilor grase și hipercalorice. Mai ales în cazul în care am luat mult în greutate de sărbători. În cazul în care am exagerat rău cu alimentația și alcoolul în perioada sărbătorilor, legumele și fructele ar trebui să i-a locul grăsimilor și alimentelor grele. „Punctul doi înseamnă să mâncăm fructe și legume. Plus, mici tratații inofensive prin care să păcălim foamea. Adică să dăm de mâncat gurii dar fără să ne îngrașe, adică cu puține calorii. Fructele și legumele ne oferă vitamine și fibre, lucruri de care avem nevoie pentru a ne restabili echilibrul organismului după alimente foarte grase, multă carne, maioneză și ce se consumă în general de sărbători. În plus, stomacul, ficatul și pancreasul i-au o binemeritată pauză, după o suprasolicitare intensă”, spune Corneliu Saradan.

„Trebuie să o luăm treptat, încetișor. Nu cu diete extreme. Pentru că ajungem fie să ne slăbim și mai tare organismul sau să-i oferim un nou șoc, fie când cedăm din cauza înfometării, punem dublu, în greutate”, precizează Corneliu Saradan. Continuarea în Adevărul…

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Rezultate excelente pentru elevii botoșăneni la Olimpiada Națională de Limbi Romanice!

astăzi, 12:09

Trei eleve din județul Botoșani au participat la competiția organizată de Ministerul Educației și Cercetării și Inspectoratul Școlar Județean Bacău. La etapa națională a Olimpiadei de ...

Botoșani, în TOP 10 cele mai curate oraşe din România! Surprize în topul negativ

astăzi, 09:54

Râmnicu Vâlcea, Braşov şi Miercurea Ciuc sunt oraşele din România percepute de locuitori ca având cel mai ridicat nivel de curăţenie stradală, conform indexului T.R.A.I.,...

Rectorul USV, Mihai Dimian, despre campusul universitar de la Botoșani: ”Vor fi în jur de 10 programe de studii!”

astăzi, 08:57

Profesorul universitar doctor Mihai Dimian, rector al Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, spune că a găsit înțelegere la autoritățile botoșănene pentru a se extinde ai...