Mesajul unui medic străin, venit să opereze copii în România: Sunteţi în urmă cu mult faţă de alte state

Cel puţin 2.000 de copii cu probleme cardiace grave sunt descoperiţi anual în România. Şi doar un sfert dintre ei pot fi trataţi în cele două centre specializate din ţară. Restul nici măcar nu ajung în evidenţele medicilor. 

Mesajul unui medic străin, venit să opereze copii în România: Sunteţi în urmă cu mult faţă de alte state

În această săptămână, 9 bebeluşi au fost operaţi cu succes la Sibiu de o echipă de chirurgi britanici, germani şi români. Este al 9-lea marton de astfel de intervenţii gratuite, organizat de o fundaţie, în ultimii 4 ani.

Miruna are doar 8 luni. La naştere, medicii i-au descoperit o afecţiune cardiacă foarte gravă şi i-au spus mamei că are şanse mici să treacă de 6 luni dacă nu va fi operată. Listele de aşteptare de la singurele clinici specializate din ţară, la Cluj şi Târgu Mureş, sunt uriaşe, însă fetiţa a avut noroc. A fost operată la Sibiu, într-un spital privat modern, cu ajutorul unei fundaţii.

Magda, mama Mirunei: ”La naştere au văzut că nu e în regulă ceva, apoi ne-au anunţat diagnosticele şi am fost externate după 4 zile.
Reporter Ati fost consiliaţi în veun fel, ce variante aveţi? 
Mama: Nu, nu. A fost un hoas după naştere, un haos. ”

Alţi 8 copii cu vârste de până în 7 luni au fost operaţi în această săptămână în Sibiu. Toţi au fost ajutaţi de o fundaţie. Fiecare operaţie a costat în jur de 5000 de euro, bani proveniţi din donaţii. Peste 50 de medici, atât români cât şi din Marea Britanie şi Germania fac aceste operaţii gratuit.

Cătălina Costache, director fundaţie: “Avem un copil din 4 în România care suferă de o malformaţie cardiacă iar doar 1 din cei 4 îşi găseşte o soluţie în ţară. Ceilalţi 3 din 4 nu au nici o soluţie, sunt la mila fundaţiilor. O operaţie standard în Germania este cam 40.000 pe operaţie pe cord deschis iar noi cu aceşti bani, în ţară, operam 10 copii.”

În acesta perioadă au fost salvaţi peste 100 copii. Este o mână întinsă sistemului public de sănătate, mereu depăşit.

Doctor Victor Costache, chirurg cardiolog: “Statistic stăm foarte prost, suntem pe locul I În Europa la numărul de decese care ar putea fi prevenite.Avem cel mai mare număr de copii care mor pe an de boli cardiovasculare, peste 1000 pe an.”

Medicii străini revin în fiecare an în România pentru a-i ajuta pe copii. Şi sunt uimiţi că în ciuda profesionalismului dovedit de colegii români, sistemul public de sănătate nu e capabul să dezvolte o reţea de chirugie cardiacă pentru cei mici.

Doctor Robin Martin, chirurg cardiolog: “Revin aici pentru că văd că aveţi nevoie de ajutor. Sunteţi în urmă cu mult faţă de alte state, chiar şi faţă de cele din Europa de Est. Doar 50 la sută din copiii români pot beneficia de aceste operaţii aici. Mulţi trebuie să meargă în străinate sau pur şi simplu nu mai beneficiază de operaţii, iar aceştia vor muri.”

În încercarea de a mai recupera din handicap, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara se pregătesc două săli de operaţie pentru copii, care vor fi funcţionale din primăvară.

stirileprotv.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CJ Botoşani investeşte 8 milioane de euro în modernizarea a 10 km de drum judeţean

Joi, 28 Septembrie 2023
92

Consiliul Judeţean Botoşani, prin Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP), a scos la licitaţie execuţia lucrărilor de modernizare a DJ 291D, Oroftiana - Baranca-Bajura, un sector de dr...

Tarifele la gazele naturale şi energie electrică vor rămâne plafonate

Joi, 28 Septembrie 2023
66

Tarifele la gazele naturale şi energie electrică vor rămâne plafonate, conform legislaţiei în vigoare, până la sfârşitul lunii martie 2025, a declarat astăzi Valeriu Ste...

Furnizarea apei rămâne sistată într-un cartier din Botoșani

Joi, 28 Septembrie 2023
254

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță întreruperea furnizării apei, mâine 29 septembrie 2023, în intervalul orar 08:00 – 12:00, pentru executarea lucrărilor de înlo...