Medicul Valentina Morcov, despre pacienții vulnerabili și sechelele post Covid-19: „Kilogramele în plus, un motiv de îngrijorare. Boala afectează și psihicul, nu doar fizicul” (video)

Medicul Valentina Morcov, despre pacienții vulnerabili și sechelele post Covid-19: „Kilogramele în plus, un motiv de îngrijorare. Boala afectează și psihicul, nu doar fizicul” (video)

Medicul Valentina Morcov a vorbit în cadrul unei conferințe de presă, susținută vineri, 3 decembrie, la sediul Palatului Administrativ, despre riscurile infectării cu virusul COVID-19, dar și de sechelele cu care se aleg oamenii după boală.

Acum aproximativ două săptămâni, medicul Valentina Morcov, șeful Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sanitar”, de către președintele României, Klaus Iohannis.

Cadrul medical a primit Ordinul ca apreciere pentru toată munca depusă de-a lungul anilor, în special de la debutul pandemiei în lupta cu Covid-19.

Medicul Valentina Morcov spune că cei mai predispuși la a face o formă gravă a bolii sunt, în special, persoanele vârstnice și cu tot felul de comorbidități, cum ar fi diabetul, bolile cardio-vasculare, bolile pulmonare sau diferitele forme de cancer.

De-a lungul celor doi ani de pandemie, de la apariția unor noi tulpini de Covid-19, cadrul medical a observat că în stare gravă ajung și pacienți tineri, care nu prezintă comorbidități, dar care au kilograme în plus și un organism care nu este obișnuit cu efortul.

„Cei mai expuși sunt vârstnicii. Ei fac formele cele mai grave, acolo mortalitatea este cea mai mare. Apoi sunt persoanele cu comorbidități. Dintre tineri sau cei de vârstă medie, sunt expuși cei cu obezitatea sau chiar doar supraponderali”, spune Valentina Morcov.  

O soluție, pentru a evita ajungerea în această situație, medicul recomandă o alimentație sănătoasă și multă mișcare.

O altă problemă depistată de către personalul medical din Botoșani este faptul că tot mai mulți bolnavi se prezintă foarte târziu la spital, pentru a cere ajutorul cadrelor sanitare. Aceștia ajung chiar într-o stare foarte critică, fiind greu de pus pe picioare.

”Majoritatea pacienților se prezintă târziu. Foarte puțini sunt informați corect. Stau acasă și netestându-se la timp, adică la primul semn de răceală, tratează boala, în prima săptămână, ca pe o banală răceală, iar mai apoi când ajung la noi, în faza a doua a bolii, după ce virusul a acționat la nivel pulmonar, au suprainfecție bacteriană sau furtună de citokine. Din păcate este târziu, pentru că pacientul, chiar dacă noi acționăm ca la carte și îi oferim tratamentul, nu evoluează cum ne-am dori noi”, precizează Valentina Morcov.

Mulți dintre cetățeni au tendința să se trateze după ureche, luând medicamente recomandate de cunoscuți sau chiar dintre cele văzute la reclamele TV.

”Sunt foarte multe antibiotice luate acasă. Tot felul de combinații și dexametazonă. Și după toate acestea vin atât de târziu, la spital, încât efectiv te simți dezarmat. Orice încerci să faci nu mai ajută pentru că au distrugere pulmonară de 80%”, adaugă cadrul medical. 

După o luptă crâncenă cu boala, pacienții se confruntă și cu diferite afecțiuni după ce s-au vindecat de Covid-19.

Potrivit Valentinei Morcov, pacienții, după boală, se pot alege cu o depresie, fiindu-le afectat sistemul nervos.

”Boala afectează și psihicul. Boala dă depresie. Eu personal am trecut prin boală. Am avut zile în care am plâns și am zis că nu mai scap. Am făcut o formă severă. Cam din a doua săptămână încep să vină și depresiile. Nu au nicio legătură cu medicația, nu sunt secundare tratamentului. Boala efectiv afectează sistemul nervos. Pentru că afectează și somnul, memoria, afectează nervii periferici”, spune Valentina Morcov.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Cristina Lăcătușu, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru CJ Botoșani. „Noi avem o problemă...” (video)

Miercuri, 17 Aprilie 2024
719

Cristina Lăcătușu, membră și președinta formațiunii politice Uniunea Salvați România (USR) – Filiala Botoșani la nivel de județ, care face parte din Alianța Dreapta Unită, și-...

Femeia care își asumă competiția cu actualul și fostul primar al Botoșaniului. „Poziția de consilier local este una nașpa tare” (foto, video)

Miercuri, 17 Aprilie 2024
1125

Raluca Curelariu, consilier local din partea partidului Uniunea Salvați România (USR) – Filiala Botoșani care face parte din Alianța Dreapta Unită, și-a anunțat oficial candidatura p...

Sute de detectoare de monoxid de carbon și fum vor fi instalate în gospodăriile din Botoșani! (foto, video)

Miercuri, 17 Aprilie 2024
634

500 de detectoare de monoxid de carbon și fum vor fi instalate, gratuit, în locuințele unor familii nevoiașe din județul Botoșani, în cadrul campaniei de informare preventivă și de ...