Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a clarificat în ce proporție medicii de familie vor contribui la procesul de imunizare.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că aproximativ 30% din totalul medicilor de familie din România vor participa la campanie și vor face vaccinări în propriile cabinete. Practic, 3.028 de medici de familie din totalul de 10.490 au decis să participe la campania de vaccinare.
Dr. Gheorghiță: „Este mai puțin decât ne așteptam”
„Este mai puțin decât ne așteptam și cât estimam din datele disponibile preliminar”, a precizat Valeriu Gheorghiță. Miercuri va demara proiectul pilot din județul Timiș care îi vizează pe primii medici de familie care vaccinează în propriile cabinete.
Programările se vor face direct la cabinetele medicilor de familie
În cabinetele medicilor de familie vor fi alocate vaccinuri în cazul cărora poate fi asigurat lanțul de frig, respectându-se recomandările de depozitare. Este vorba despre vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson. De asemenea, urmează să fie alocate şi materialele necesare, printre care şi trusele de adrenalină. Programările se fac direct pe listele deschise la cabinete și nu prin platformă. Trebuie precizat că vaccinările anti-Covid se vor efectua în afara programului de lucru al medicului de familie. Până la acest moment nu s-a clarificat dacă medicii de familie vor fi plătiți pentru munca lor.
Tot marți, oficialul a anunțat că de miercuri capacitatea de vaccinare pe fiecare flux va crește de la 60 la 90 de persoane pe zi, la Moderna și Astra Zeneca, și la 72 de persoane pe zi, la dozele Pfizer. Potrivit acestuia, și capacitatea centrelor cu vaccin Pfizer va fi mărită în viitor. Gheorghiță a mai menționat că vaccinările prin cabinetele medicilor de familie ar putea începe în 4 mai.