Medic: "Accidentul vascular cerebral poate apărea oricând. Mergeți imediat la doctor dacă aveți aceste simptome!"

La nivel mondial, 6 milioane de decese sunt atribuite accident vascular cerebral în fiecare an. În România, un număr de aproximativ 60.000 persoane suferă anual un AVC, iar peste 54.000 mor din cauza acestei boli.

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când unul dintre vasele de sânge care irigă creierul se sparge (AVC hemoragic) sau este blocat de un cheag sangvin (AVC ischemic). În timpul unui accident vascular cerebral, celulele nervoase din apropiere suferă din cauza lipsei oxigenului și a nutrienților, ceea ce poate duce la dizabilități permanente, scrie Doctorul Zilei.

”Simptomele accidentului cerebral vascular sunt multiple pentru că depinde unde apare, însă cele mai frecvente sunt următoarele: deficitul motor, scăderea forței într-un anumit segment al corpului, la o mână și un picior, la o mână, sau poate devia colțul gurii, adică pareza facială. Scăderea forței este un semn de alertă maximă. Alt semn e tulburarea de sensibilitate, adică nu mai simți pe jumătate de corp, de față, sau nu mai vezi în partea dreaptă sau stângă, apariția bruscă a unei vederi duble. Tulburarea de limbaj, dintr-o dată pacientul nu mai înțelege bine ce spui sau el nu se mai poate exprima bine”, a explicat prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, neurolog, în cadrul unuia dintre interviurile LiveDoc. 

Odată ce ați observat unul sau mai multe dintre aceste simptome, e necesar să ajungeți cât mai repede la urgențe, la neurologie. Pentru că diagnosticarea durează uneori și 40 de minute, ideal ar fi ca pacientul să ajungă în primele 2 ore de la declanșarea AVC-ului.

Uneori apar semne prevestitoare

În unele cazuri, apar simptomele accidentului vascular cerebral pe care le-am detaliat mai sus, dar se remit rapid. ”Pacientul se bucură că a scăpat, însă ar trebui să meargă rapid la doctor, pentru că poate fi vorba despre un accident ischemic tranzitoriu, iar riscul riscul de apariție a unui AVC după un accident ischemic tranzitoriu este de 10 ori mai mare”, a adăugat medicul neurolog.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Manifestări culturale la Casa Memorială „Nicolae Iorga” din Botoșani!

astăzi, 18:15

Programul manifestărilor: - depunere de flori la bustul lui Nicolae Iorga, opera sculptorului Oscar Han; - vernisajul expoziției foto-documentare „Nicolae Iorga – elev la Botoșani...

Zece șoferi au rămas fără permis în doar o oră într-o localitate din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:45

Acțiunea s-a desfășurat pe D.J. 281 în orașul Flămânzi, în intervalul orar 13:00-14:00, autospecialele de poliție fiind  poziționate în cascadă. Valoarea sancț...

PSD Botoșani: Trei oferte pentru Autostrada de care se va lega Drumul Expres Botoșani - Suceava (foto)

astăzi, 17:10

Trei oferte au fost depuse pentru construirea lotului Roșcani – Suceava din Autostrada Moldova. „Construirea Autostrăzii A7 este cel mai important proiect de mare infrastructură pent...