La conferința de astăzi, Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani, a izbucnit. Șeful instituției medicale s-a arătat deranjat de faptul că aparținătorii solicită chiar ei ca pacienții să fie transferați în alte unități spitalicești.
„Nu vreau să se considere că Spitalul Județean nu este altceva decât o rampă de transfer a pacienților către alte centre. Actul medical se realizează, de cele mai multe ori, mult mai bine decât în alte centre medicale. Și nu vreau să spun de Iași, Suceava. Acolo unde se impune se realizează aceste transferuri, dar uneori sunt aceste dorințe ale aparținătorilor de a se realiza aceste transferuri. Medicii încearcă să le explice acestor aparținători și pacienților că actul medical este la fel de bun. Foarte multe cazuri s-au rezolvat aici într-un mod impecabil”, a declarat Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.
În acest context, Corneliu Prepeliță face apel la populație să nu mai pună presiune pe medici și să aibă încredere în personalul unității medicale de la Botoșani. Acesta susține că Spitalul Județean „Mavromati” este unul dintre cele mai bine organizate și curate spitale din țară.
„Să aibă încredere pentru că actul medical există, forță există și resursă umană, materială pentru a rezolva marea majoritate a cazurilor. Fără îndoială, mai sunt anumite afecțiuni, situații sau diagnostice care necesită aceste transferuri, dar într-o proporție covârșitoare acestea se pot rezolva la Botoșani cu brio. Din punctul meu de vedere, Spitalul Județean Mavromati este unul dintre cele mai curate spitale, cele mai bine organizate chiar, iar rata infecțiilor nosocomiale sau asociate este scăzută (...)”, a completat Corneliu Prepeliță.
Neîncrederea pacienților și a aparținătorilor în personalul medical de la „Mavromati” ar putea fi cauzată de evenimentele care s-au petrecut în ultimii ani. Aici menționăm „Cazul Alexandra Ivanov”, medicii și managerii ridicați și anchetați de procurorii DNA. Pe lângă aceste incidente nefericite, botoșănenii au acuzat un comportament delăsător și nepăsător uneori din partea personalului.
Corneliu Prepeliță intervine și arată că numărul solicitărilor nu este mare, însă este deranjant pentru corpul medical să tot primească cereri de transfer.
„Nu este un număr mare, dar este deranjant pentru corpul medical. Faptul că a fost această activitate realizată ieri nu a împiedicat desfășurarea actului medical. Aceste lucruri privesc strict partea administrativă. Din punct de vedere medical, toți își fac cu brio activitatea și salvează vieți, cazuri super complicate”, a mai spus Corneliu Prepeliță.