În primele zece luni ale acestui an, la Secție de Obstetrică-Ginecologie (OG) a Spitalului Județean din Botoșani, au fost aduși pe lume 2.225 de copii dintre care 197 s-au născut prematur. Cel mai mic bebeluș a fost o fetiță de 420 de grame, care a trăit doar două zile, după o sarcină încheiată la 22 de săptămâni. Acestea sunt o parte dintre realitățile dureroase trăite de părinți și medici, deopotrivă, între zidurile Maternității.
Spre a ilustra mai plastic raportul, de marți până miercuri, în Secția OG din Botoșani s-a născut 17 copii, dintre care doi înainte de termen.
„Din păcate, Maternitatea este și o clădire unde se dau mari bătălii. Bătălii pentru supraviețuire, pentru că nou născuții prematuri nu se nasc într-o lume de bebelușeală, de lăptic dulce și zâmbet timid la sânul mamei, ei se nasc să lupte pentru viață, fiecare respirație este un efort să umple cu aer un plămân care nu este pregătit pentru asta, prima îmbrățișare a mamei le este refuzata pentru că sunt așa fragili încât și sărutul mamei le poate face rău”, spune Carmen Zaboloteanu, medicul șef al Secției de Neonatologie din cadrul OG.
Potrivit acesteia, în ceea ce privește copiii născuți prematur, cea mai lungă spitalizare a fost de 93 zile, iar cea mai mare perioadă de ventilație mecanică a fost de 20 zile. Doi dintre bebeluși au dezvoltat o complicație critică - hidrocefalia posthemoragică, afecțiune care a necesitat transfer într-un centru universitar în vederea intervenției chirurgicale și Tetralogia Fallot. Cel mai mare cost de îngrijire a unui nou născut prematur a fost de 81.832 lei, iar cel mai scump medicament individual administrat a fost de 500 euro, mai arată medicul.
„Cel mai mic copil a fost o fetiță care a cântărit 420 de grame, comparativ cu cel mai mare copil care a cântărit 5.226 de grame. Din păcate, fetiță noastră minune avea o vârstă a sarcinii de 22 săptămâni, vârstă considerată incompatibilă cu viață. Și totuși ea a trăit două zile, mama ei a putut-o iubi, boteza, a putut să îi dea un nume, o identitate, a putut să o atingă și a o strângă în brațe și să ne dovedească încă o dată cum sunt prematurii. Ei lupta dincolo de reguli și își stabilesc propriile reguli. Și în scurta ei viață, fetiță asta scumpă ne-a învățat ceva prețios și ne dă speranță”, afirmă Zaboloteanu.
În Botoșani, unul din zece copii este născut înainte de termen. Neonatologul atrage atenția asupra necesității deținerii controlului asupra sarcinii.
„Pentru că prematuritatea are multe cauze, mii, unele complet necunoscute, unele foarte ușor de prevenit, sărbătorim ziua Prematuritatii pentru al patrulea an consecutiv la Botoșani, pentru a trage un semnal de alarmă. Haideți să îndepărtam cauzele prematuritătii care pot fi prevenite, ai grijă de puiul tău din burtica, urmărește-ți sarcina, mergi la medic și atunci 50% din nașterile premature vor dispărea”, a transmis medicul Carmen Zaboloteanu femeilor însărcinate.