La nivelul județului Botoșani, încă din anul 2019 s-a observat o creștere semnificativă a numărului copiilor diagnosticați cu autism, crescând adresabilitatea copiilor și a părinților care vin la consultații pentru a cere ajutor la problemele cu care se confruntă.
“Totalul numărului de internări care s-au făcut atât în cadrul compartimentului de psihiatrie pediatrică, unde copiii stau în medie 5,6 zile dar și în cadrul spitalizărilor de zi, a ajuns la o cifră de 1337 de locuri. Un raport relative egal între fete și băieți, cu o preponderență mai mare a copiilor proveniți din mediul rural” a explicat astăzi Laura Jijie, medic șef Compartiment Neuropsihiatrie infantilă din cadrul Spitalului Județean Mavromati de la Botoșani.
Patologia copiilor care se prezintă la medic este foarte diversă, medicii constatând în 2019 o creștere a adresabilității părinților cu copii de vârste fragede, la care au suspicionat apariția elementelor de tip autism.
“ A crescut numărul copiilor cu diagnosticul de întârziere în dezvoltarea mintală și a limbajului cu elemente atipice. Atunci când, între 1 -3 ani copilul ar fi trebuit să aibă niște achiziții, părinții constată elemente diferite raportate la ceilalți copii de aceiași vârstă. La nivelul Direcției de Protecție a Copilului, la sfârșitul lunii decembrie, erau înregistrați 223 de copii care aveau certificat cu tulburări de spectru autist”, a mai adăugat a explicat astăzi Laura Jijie.
(Anca Savel)