Nu-ți amintești de vreo lovitură puternică, dar totuși ți-a apărut o vănătaie peste noapte? Există o mulțime de motive pentru care pielea se învinețește ușor.
”Apariţia din senin a vânătăilor nu este o boală în sine, poate fi vorba despre o fragilitate a vaselor de sânge din naştere, poate indica o carenţă de vitamina C sau de calciu şi magneziu sau poate fi efectul secundar al aspirinei în exces, al medicamentelor anticoagulante, dar şi al anticoncepţionelelor orale”, explică pentru Doctorul Zilei medicul Valerian Ciubotaru, flebolog la Clinica Medicală Flebestet din Bucureşti.
Vârsta înaintată. Pe măsură ce îmbătrânești, pielea își pierde din stratul protector de grăsime, iar producția de colagen încetinește. O piele mai subțire, se învinețește mai ușor.
Stai prea mult la soare. Expunerea prelungită la soare și arsurile solare subțiază pielea și duce la pierderea colagenului, așa că te învinețești mai ușor.
Iei zilnic aspirină. Medicamente antiinflamatoare non-steroidale precum naproxenul sau diclofenacul alături de ibuprofen și aspirină pot subțiază sângele, așa că orice mică lovitură poate învineți pielea.
Vasculita. Este denumirea medicală a unui grup de boli care cauzeaza inflamașia vaselor de sânge. Este adesea caracterizaă prin vănătăi roșii numite purpură, care rezultă din ruperea acestor vase de sânge inflamate. Vasculita este considerată a fi o boală autoimună sau poate însoţi unele afecţiuni, precum alergiile, unele infecţii virale (hepatita B şi C), expunerea la anumite substanţe chimice (amfetaminele sau cocaina) sau medicamente, bolile reumatice (artrita reumatoidă şi lupusul), cancerul.
Nu mănânci destule citrice. Si o deficienta de vitamina C poate cauza invinetirea cu usurinta, intrucat vitamina C iti ajuta organismul sa sintetizez colagenul, cel de care organismul are nevoie pentru mentinerea vaselor de sange sanatoase. Fara acel ajutor, vasele de sange se pot rupe usor, cauzand ranile si vanataile.
Doza recomandata zilnic de vitamina C pe care adultii ar trebui sa o consume este de 90 mg pentru barbati si 75 mg pentru femei. Multe fructe si legume sunt bogate in vitamina C, 150 de grame de capsuni contin 85 mg de vitamina C, o portocala de marime medie contine 70 mg de vitamina C, iar 150 g de ardei gras rosu iti ofera 95 mg de vitamina C, pe cand 100 g de broccoli iti ofera 51 mg de vitamina C.
Lipsa vitaminei B 12. Daca ai o carenta de vitamina B12 in organism, poti suferi de anemie. Anemia presupune a avea insuficiente celule de sange rosii pentru a putea transporta oxigenul catre tesuturi, ceea ce poate desigur cauza si ranirea foarte usoara.
Doza recomandata zilnic pentru vitamina B12 pe care adultii ar trebui sa o consume este de 2,4 micrograme.