În spatele acestor fețe zâmbitoare se ascund povești cu adevărat dureroase. "Din depresie îți revii mai greu decât din durere!"

Pacientii care sufera de boala cronica de rinichi si care nu pot beneficia, din diferite motive, de un transplant renal, nu duc o viata usoara. Astfel, singura solutie existenta la aceasta afectiune este dializa, un tratament dureros, cu rolul de a scade calitatea vietii intr-un mod vizibil.

Botosaneanul Victor Aioanei este, fara indoiala, un invingator care a primit un diagnostic greu de suportat de la varste fragede si care a inceput dializa pe cand aceasta era inca necunoscuta. Chiar daca, conform medicilor, dupa 5 ani de dializa este foarte greu ca pacientii sa mai beneficieze de un transplant renal, Victor Aioanei, care urmeaza sedinte de dializa de 25 de ani, inca nu si-a pierdut speranta, scrie bzi.ro.

"In cei 25 de ani am legat prietenii si leg in continuare, atat cu pacientii, cat si cu cadrele medicale. Totul a inceput de la o raceala, dupa ce rinichii nu au mai functionat. Nu stiam ce inseamna dializa, aveam 25 de ani. De atunci ma chinui, am incercat sa fac transplant, dar nu s-a potrivit nimeni din familie. Timpul a trecut, au aparut complicatii si e din ce in ce mai greu. Poate ar mai exista o mica sansa pentru transplant, dar poate dupa ar fi mai complicat. In 25 de ani am intampinat multe greutati. Eu sunt din Botosani si faceau peste o mie de kilometri pe saptamana, pana am decis sa ma mut in Iasi. Cel mai mult ma doboara depresia, care e cea mai periculoasa. Din depresie iti revii mai greu decat din durere. De-a lungul anilor am renuntat la multe, dar nu imi pare rau, pentru ca am acceptat situatia. Inainte dializa dura 5 ore", povesteste Victor Aioanei, pacient care face sedinte de dializa de 25 de ani.

Relatia care se formeaza de-a lungul anilor intre cadrele medicale si pacientii care fac dializa este un lucru foarte important. Astfel, pacientii care fac dializa de peste 20 de ani si care au beneficiat de tratament de la inceputurile dializei in Romania recunosc progresele aparute in sistemul sanitar din Iasi.

"In 20 de ani de dializa se formeaza o relatie foarte apropiata intre cadrele medicale si pacienti, o relatie in care medicul cunoaste toate problemele de sanatate ale pacientilor. Fara aceasta relatie, acest lucru nu ar fi posibil. Dializa a inceput cu aparate obtinute din donatii, care au mai fost folosite in alte spatii europene. Din fericire, acum exista centre separate de dializa, serviciul fiind foarte bine standardizat. Este similar cu tot ce inseamna serviciu de dializa in Europa. Este asigurat transportul si medicatia, dar cel mai important este ca a disparut hazardul. Dializa este constanta si este asigurata pentru toti pacientii. Pacientul nu plateste nimic pentru tratamentul pe care il primeste, iar statul are o suma fixa pe care o plateste pentru fiecare sedinta de dializa. Cel mai important lucru este sa comunici. Fara incredere nu ar fi mers mai departe", precizeaza dr. Ionut Nistor, medic primar nefrolog si purtator de cuvant al Spitalului Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iasi.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

astăzi, 18:24

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

astăzi, 17:12

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...