IMPORTANT: Ce intervenții stomatologice ai voie și ce este total interzis pe perioada sarcinii!

Nici nu mai ții minte cât timp ți-ai dorit un copil, iar acum când minunea s-a transformat în realitate ești fericită. Ce faci însă atunci când sarcina te-a luat prin surprindere și tu încă mai ai probleme la câteva măsele pe care nu le-ai rezolvat? Despre intervențiile stomatologice permise sau interzise în sarcină dar și despre tratamentul ortodontic a povestit pentru Doctorul Zilei medicul Mihaela Dan.

-Doamna doctor, spuneți-ne ce intervenții stomatologice sunt interzise în perioada sarcinii?

 

-Pe tot parcursul sarcinii trebuie evitate radiografiile, iar în prima și ultima lună de sarcină trebuie evitate anesteziile. Studiile arată că anestezia locală din stomatologie nu afectează sarcina (copilul), dovadă fiind și intervențiile de urgență la gravide. Cu toate acestea, este mai bine să fim prudenți. Este necesar să intervenim atunci când avem o urgență pentru ca infecția și adrenalina descărcată din cauza durerilor mari fac mai mult râu copilului decât procedura în sine, cu anestezie. Sunt interzise, în schimb, intervențiile chirurgicale care ar putea fi amânate: implant, adiție de os, rezecție apicală, extracție molar de minte etc., deoarece după intervenție se administrează antibiotic și antiiflamator mai puternic. Dar, de exemplu, aparatul dentar poate să fie aplicat fără probleme.

-Tratamentul ortodontic poate fi urmat în perioada sarcinii?

-Da! Nu există nicio contraindicație pentru purtarea aparatului dentar pe timpul sarcinii. De fapt, multe dintre viitoarele mămici află de existența sarcinii după începerea tratamentului ortodontic. În unele cazuri tratamentul poate fi încheiat înainte de naștere, alteori continuă și după naștere, fără a afecta nici nașterea naturală, nici pe cea cu cezariană, cu atât mai puțin copilul. Aspectul neplăcut care este cel mai des întâlnit este gingivita de sarcina, care impune o igienă dentară și mai riguroasă decât la purtătorii obișnuiți de bracketuri.

-Dar, dacă de exemplu avem un dinte frontal ciobit? Ce facem cu el?

-Dacă avem un dinte fracturat, de regulă în urma unui traumatism, în funcție de gravitatea acestuia se face radiografie, se verifică dacă nervul a fost afectat și se reface dintele cu material de obturație (plombă). Dacă dintele este foarte puțin ciobit, aspectul estetic al dintelui nu este deranjant, iar stratul de smalț rămas este suficient pentru a proteja nervul, se poate doar netezi marginea aspră, ascuțită a zonei ciobite. Extrem de rar, în traumatisme grave, se ajunge la îmbrăcarea dintelui cu o coroană.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime propune o strategie națională pentru fotbalul românesc: „Avem nevoie de atacanți! Căutați-i!"

astăzi, 18:30

Omul de afaceri consideră că problema fundamentală este lipsa atacanților de careu și susține că este nevoie de un plan național pentru a descoperi și forma vârfuri de atac. Finanța...

A cumpărat o mașină cu 3.000 de euro fără să știe că era căutată pentru confiscare, șofer oprit în Vama Racovăț!

astăzi, 17:15

În cursul zilei de joi, în jurul orei 04.40, în Punctul de Trecere a Frontierei Racovăț – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare tre...

Ești în concediu de creștere și îngrijire copil? Guvernul îți va impune să plătești 2430 lei/ an ca să beneficiezi de asigurare de sănătate!

astăzi, 15:30

Pachetul de măsuri de austeritate lansat de premierul Ilie Bolojan propune ca un număr mare de persoane exceptate până în prezent de la plata contribuției de 10% pentru sistemul public...