IMPORTANT: Când devin un motiv de îngrijorare alunițele, în cazul copiilor

IMPORTANT: Când devin un motiv de îngrijorare alunițele, în cazul copiilor

Alunițele sunt asociate frecvent cu temutul cancer de piele, astfel ca multi parinti se ingrijoreaza atunci cand cele de pe corpul celui mic prezinta modificari de dimensiune sau altele noi isi fac aparitia.

Doctorul Laurentiu Vladau, specialist dermatolog, spune insa ca alunițele la copii prezinta riscuri doar in cazuri foarte rare, fiind un lucru natural ca anumite modificari sa fie observate pe masura ce copilul se dezvolta, arata Doctorul Zilei.

In general, alunițele trec printr-un ciclu de schimbare treptata pe durata a aproximativ 50 de ani.

“In mod obisnuit, in momentul aparitiei ele sunt plate si asemanatoare cu pistruii, dupa care se largesc in timp, devin mai intunecate in timpul adolescentei, in timpul sarcinii si la expunerea la soare. Unele dintre ele dezvolta fire de par, iar altele devin mai inaltate si mai deschise la culoare”, explica specialistul dermatolog.

Tipuri de alunițe la copii

Alunițele la copii pot fi prezente inca de la nastere, in cazul acesta fiind numite nevi congenitali. Foarte frecvent ele se dezvolta in primele luni de viata, atunci cand celule pigmentare sau melanocitele migreaza in suprafata in cazul nevilor congenitali aparuti dupa nastere sau in primii ani in cazul alunitelor dobandite.

Exista alunite si mostenite genetic, numite nevi melanocitari congenitali. Ele pot varia ca marimi de la cativa milimetrii pana la zeci de centimetri.

“Aparitia alunitelor este greu de evitat la cei mici deoarece majoritatea sunt determinate genetic. Nu este neobisnuit nici ca alunitele sa apara si mai tarziu, in copilarie si adolescenta. Mai tarziu in viata ele pot fi dobandite ca urmare a alterarii melanocitelor normale produsa de razele ultraviolete, dar in acelasi timp si pielea deschisa la culoare si istoricul familial de alunite predispun la dezvoltarea lor”, explica domnul doctor Laurentiu Vladau.

Alunitele la copii – posibile riscuri

Medicii specialisti spun ca alunitele la copii sunt foarte rar periculoase.

“Cazurile de melanom dezvoltat din alunite pre existente la varsta frageda sunt exceptionale. Este normal ca alunitele sa isi mareasca diametrul odata cu cresterea in varsta pana la pragul de 16-18 ani. Cu toate acestea, modificarile de forma, culoare, aparitia neregularitatilor de suprafata ar trebuie evaluate de medicul dermatolog clinic si prin dermatoscopie”, spune specialistul dermatolog.

Cum protejam si cum monitorizam alunitele

Pielea bebelusilor este foarte permeabila, astfel ca este recomandata evitarea cremelor de fotoprotectie chimice inainte de 6 luni. Pana la aceasta varsta cei mici pot fi protejati de razele solare prin metode fizice, cum ar fi palarii cu boruri largi, imbracaminte adecvata, evitarea expunerii la soare intre orele 11-16 si folosirea de umbrele atunci cand petrecem mai mult timp afara in lunile de vara.

“O monitorizare digitala a alunitelor poate fi inceputa la orice varsta, mai ales in cazul copiilor cu multe alunite. Metodele complet automatizate sunt mai putin fiabile din cauza ca de multe ori alunitele isi pot mari diametrul de la un control la altul. Medicul dermatolog poate distinge, insa, cu usurinta modificarile normale de cele suspecte”, spune domnul doctor Laurentiu Vladau.

Pentru siguranta celui mic, este recomandata o vizita anuala la medicul dermatolog in cazul in care acesta are mai mult de 25 de alunite sau prezinta istoric familial de melanom sau alt tip de cancer. Pot fi necesare vizite mai frecvente, daca exista mai mult de 50 de alunite, un istoric de alunite anormale sau un sindrom genetic sau imunologic.

In ceea ce priveste alte tipuri de cancer de piele, atat carcinomul bazocelular (BCC), cat si carcinoamele cu celule scuamoase sunt foarte rare la copii si apar in mod obisnuit numai la pacientii cu sindroame genetice. Protocolul de prevenire este acelasi – controale regulate ale pielii si protectia solara tot timpul anului, încheie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu de vegetație noaptea trecută la Havârna, casele, la un pas de a lua foc!

astăzi, 08:27
14

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Havârna au ajuns la caz cu două autospeciale de stingere. ...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei şi cei împreună cu el

astăzi, 08:04
17

Sfântul Patrichie a trăit în secolul al 4-lea după Hristos şi a fost Episcop în Prusa. Acest oraş avea izvoare de ape fierbinţi şi era situat pe malul dinspre Asia al Mării Ne...

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
217

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...